Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) i američko veleposlanstvo u Sarajevu osudili su u subotu deklaraciju kojom Narodna skupština Republike Srpske osporava nadležnost Ustavnoga suda BiH oko službenog praznika toga entiteta, Dana Republike Srpske koji se obilježava 9. siječnja.

Narodna skupština RS-a prihvatila je u petak deklaraciju kojom je poručila da neće prihvatiti odluku Ustavnoga suda BiH u slučaju da ukine Dan RS-a koji se u tome bosanskohercegovačkom entitetu slavi 9. siječnja, u spomen na odluku skupštine bosanskih Srba iz 1992. u kojoj nisu sudjelovali Bošnjaci i Hrvati.

OHR i američko veleposlanstvo ocijenili su da odluke Ustavnoga suda BiH ne može zaustaviti niti osporiti bilo kakva deklaracija.

“Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obvezujuće – u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom – i to nijedna deklaracija ne može promijeniti”, naveli su u priopćenju iz OHR-a.

Pojasnili su da institucije na svim razinama vlasti u BiH moraju poštovati i provoditi odluke Ustavnog suda, te tako ispuniti svoje obaveze iz mirovnog sporazuma za BiH.

Iz američkog veleposlanstva su izrazili zabrinutost zbog donesene deklaracije u Narodnoj skupštini RS-a.

“Očekujemo da se sve prošle i buduće presude Ustavnog suda poštuju, bez obzira na prirodu odluke ili pitanja koje se razmatra”, naveli su u priopćenju iz američkog veleposlanstva.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokrenuo je spor pred Ustavnim sudom BiH kojim se traži poništavanje dijela odredbi zakona o praznicima RS-a tvrdeći da ih ne podržavaju Bošnjaci i Hrvati.

Na ovaj zahtjev jednoglasno su se usprotivile sve srpske stranke iz Republike Srpske čak i unatoč činjenici da su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratska stranke (SDS) žestoki protivnici.

 

M.M.