Nedavnu, krajnje kontroverznu tvrdnju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića, prema kojoj će BiH čekati na Srbiju na putu ulaska u NATO, analitičari u Washingtonu primaju s očekivanom dozom nepovjerenja.

Odgovarajući na nekoliko pitanja Avazovog dopisnika u SAD-u, Danijel Serwer, profesor za menadžment konflikta i viši suradnik Centra za napredne transatlantske studije na Univerzitetu “John Hopinks”, kaže kako ga čude te riječi člana Predsjedništva BiH. Posebno jer se radi o političaru za kojeg kaže da bi “morao znati bolje”.

-Ivanić bi morao znati bolje. Kada bih ja bio bh. Srbin zabrinut za stabilnost i sigurnost, ja bih bio zainteresiran za istraživanje mogućnosti članstva u NATO-u u okviru vlastitih zakonskih ovlasti, bez obzira na to šta Srbija odluči - kaže Server.

>>Mladen Ivanić: BiH može ući u NATO samo onda kad uđe Srbija

Na pitanje o utjecaju službenog Beograda na stavove srpskih političara u BiH kada je NATO u pitanju, znajući da Srbija odbija članstvo u zapadnom vojnom savezu, te bi li to mogla biti tema za razgovore na najavljenom susretu potpredsjednika Joea Bidena i srbijanskog premjera Aleksandra Vučića u Washingtonu, Serwer kaže kako uvjetovanje članstva BiH u NATO-u ugrožava suverenitet te države.

-Rado bih da potpredsjednik Biden kaže Vučiću kako SAD respektiraju pravo Srbije da sama donese svoju odluku o NATO-u i da to isto očekujemo od Srbije da poštuje pravo Bosne i Hercegovine da neovisno donese svoju odluku. Uvjetovanje bh. članstva u NATO-u ugrožava bh. suverenitet - istaknuo je Serwer.

On dodaje kako će “Bosna i Hercegovina imati poteškoća s dobrodošlicom u NATO sve dok Milorad Dodik ostaje snažna sila unutar zemlje".

-NATO nije zainteresiran za saveznike na koje ne može računati - zaključio je Serwer.

 

M.J.