Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da će Parlament BiH odbaciti inicijativu o poništavanju ugovora o granici s Crnom Gorom, čime će na pitanje Sutorine “biti stavljena točka”. Crnadak je napomenuo kako je ta inicijativa imala podršku samo jednog zastupnika i da nijedna institucija u BiH nije o njoj iskazala pozitivan stav.

“Nakon što Parlament 13. svibnja odbaci inicijativu, očekujem da neće više biti nijednog razloga da ovo pitanje bude tema između BiH i Crne Gore”, rekao je Crnadak za podgorički list “Dan”, prenosi Srna.

Navodeći kako veleposlanik BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović ostaje u Sarajevu na konzultacijama, Crnadak je izrazio nadu da će situacija u vezi sa Sutorinom biti uskoro razriješena i da će brzo početi raditi veleposlanici u Sarajevu i Podgorici.

Predlagač rezolucije je zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović, koji smatra da Sutorina treba biti dio teritorije BiH.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u svibnju prošle godine u Sarajevu, usuglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Crna Gora i BiH su u lipnju, odnosno u studenom, utvrdile prijedlog ugovora o granici, prema kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Dužnosnici Crne Gore priopćili su ranije da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o granici.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio imenovanje veleposlanika u Sarajevu

 

M.J.