Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv umirovljenog generala HVO-a Zlatana Mije Jelića.

Kako se navodi u optužnici koja je objavljena u Sarajevu, Jelić (45) je optužen na temelju istrage koju je započelo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i potom je prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Jelić ima dvojno hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo pa će za njim biti raspisana međunarodna tjeralica, a postoji mogućnost i da se suđenje prepusti hrvatskom pravosuđu, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Jelića Tužiteljstvo BiH sumnjiči za "ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Mostara". Tereti ga se da je kao "zapovjednik 1. djelatne bojne vojne policije HVO-a te 1. lakojurišne bojne vojne policije od svibnja 1993. do ožujka 1994. postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvecija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba". 

>>Haški sud razmatra žalbe, presuda tek 2017. - Tužiteljstvo BiH priprema uhićenja stotinjak časnika i dočasnika HVO-a

U optužnici stoji kako je Jelić zapravo bio "zapovjednik svih postrojbi HVO-a na području Mostara u vrijeme "širokog i sustavnog napada" na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti". U optužnici se također navodi kako su "postrojbe HVO-a provodile etničko čišćenje i progonile Bošnjake na teritorij pod nadzorom Armije BiH".

-Pritom je veliki broj bošnjačkih civila zatočen u logore te izvrgnut zlostavljanju i prisilno odvođen na radove na prvoj crti bojišnice - navodi se u optužnici.

Tužiteljstvo BiH također navodi u optužnici kako je Jelić "osobno odobrio odvođenje 50 Bošnjaka na prisilni rad na prvoj crti bojišnice, pri čemu je ubijeno najmanje pedeset zatočenika, dok ih je 188 teže ili lakše ranjeno, a još 40 su pripadnici HVO-a teško zlostavljali". 

-Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjenje ovih zločina te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti da kazni počinitelje - navodi se u optužnici, za koju je istaknuto kako je jedna od najopsežnijih dosad podignutih za ratne zločine na području Mostara.

Iz Tužiteljstva BiH najavljeno je kako će Jelićevu odgovornost dokazivati pozivanjem 200 svjedoka od kojih bi 20 trebalo svjedočiti uz mjere zaštite, a pripremljeno je navodno i 1100 materijalnih dokaza.

>>Tomislav Đonlić: Oslobađajuća presuda "šestorci" zadnji korak u ispravljanju političke štete počinjene u projektu detuđmanizacije

S druge strane, iz krugova bliskih udrugama HVO-a upozoravaju kako je očito riječ o još jednom u nizu aktivnosti koje imaju za cilj "podebljati tvrdnje o tzv. zločinačkom pohhvatu i agresiji Republike Hrvatske na BiH", zbog čega šestorica bh Hrvata čekaju drugostupanjsku presudu pred Haškim sudom.

 

M.J.