Da se sarajevskim političkim krugovima itekako razmišlja o bošnjačkom koridoru od Mostara, preko Stoca, do Neuma, što su uostalom Alija Izetbegović i Haris Silajdžić svojevremeno ugradili i u propali Owen-stoltenberg plan, svjedoči niz informacija i događaja kojima svjedočimo u posljednje vrijeme.

Nakon višegodišnjih glasnih promišljanja o Neumu kao bošnjačkoj luci na Jadranu - praćenim masovnom kupnjom nekretnina novcem nejasnog podrijetla, držanja Mostara u svojevremenom političkom zatočeništvu, najnovije političko-operativne operacije s izborima u Stocu, samo su prirodni nastavak tih procesa.

Na tom tragu svakako je i vijest koju je plasirala N1 televizija, predstavljajući je kao još jednu inicijativu za preustroj BiH, koja se, zamislite, priprema ni manje ni više nego u Washingtonu.

-Da ova inicijativa postoji kažu u nevladinim organizacijama u Washingtonu, dok američka administracija to demantira. Je li na pomolu nova ustavna reforma - pita se autor ove “ekskluzive” N1 televizije Boris Brezo, ne navodeći nazive “nevladinih organizacija iz Washingtona”.

Prema toj navodnoj inicijativi, kako “ekskluzivno” doznaje spomenuti medij, “traži se uvođenje još dva distritka. Jedan bi bio u Srebrenici, a drugi na području Stoca i Neuma, gdje su u posljednje vrijeme vidljive tenzije”.

I dok se zna tko je i zbog čega u Stocu “izazvao tenzije” fizičkim nasiljem prekinuvši izbore, nije poznato da u Neumu, u kojem gotovo isključivo žive Hrvati postoje bilo kakve tenzije, ali se i to može izmisliti za potrebe plasiranja najnovije medijsko-političke provokacije.

-Očekivanja su bila pogrešna. Situacija, nakon izbora, je sve gora. Reforme su ponovno u drugom planu. Ne bih sada pominjala autore, dok se ne završe izbori u Americi - komentirala je putem Skaypa za N1 televiziju, javnosti nepoznata, Ajla Delkić najnoviju tobož američku inicijativu o distriktima Srebrenica, Stolac i Neum.

O autorima navodne inicijative nisu čuli niti u Američkom veleposlanstvu u Sarajevu.

Tako je ideja o navodnim distriktima Srebrenici, Stocu i Neumu, u bošnjačom djelu javnosti iznenada stekla status ozbiljnje inicijative u rangu one predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, već prezentirane u Washingtonu, Londonu i Bruxellesu.

U razdoblju koje je pred nama sasvim se izvjesnim čini kako će dio sarajevskih unitarista, uz potporu Stjepana Mesića i djela hrvatskih medija, tu inicijativu pokušati plasirati i u javni prostor u Hrvatskoj, čime će pokušati značajno otupiti političke ideje o federalizaciji BiH koje sasvim otvoreno zagovaraju Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković i Davor Stier, odnosno službena hrvatska politika.

 

M. Jurković