Hrvatska je jedna od država koja je potpisala Daytonski mirovni sporazum i ima obavezu poticati sve strane na provedbu Ustava, istaknuo je bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač u intervjuu za TV1, odgovarajući na pitanje radi li se o uplitanju u unutarnja pitanja BiH kada aktualni hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier kaže da BiH mora do sredine ove godine mijenjati zakonodavni okvir koji govori o borbi protiv ekstremizma i radikalizma.

Poruku hrvatskog ministra vanjskih poslova gleda kao poticaj da institucije u BiH što bolje funkcioniraju.

-Ima više od 80 odluka Ustavnog suda BiH koje trebaju biti provedene. To nije dobro. To je normalan poticaj BiH - istakao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku i član Odbora za europske poslove Sabora Hrvatske.

Osvrnuo se i na brojke koje je iznosila predsjednica Hrvatske kolinda Grabar – Kirarović po pitanju ekstremizma u BiH i osoba koje se vraćaju sa stranih ratišta. Kaže, ne treba biti osjetljiv jer je terorizam globalni fenomen.

-Teško koja zemlja je imuna na terorizam. Prijetnja postoji i drugdje. Važno je da institucije funkcioniraju i pozitivno je što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić istakao da su stvari pod kontrolom. Riječ je o poticanju prijatelja u BiH da naprave što je moguće više dobroga, a kako bi BiH krenula putem euroatlanskih integracija. Treba se promjeniti Izborni zakon i ispoštuje odluka Ustavnog suda, kako Bošnjaci ne bi mogli birati hrvatske predstavnike u vlasti - poručio je bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Vjeruje da će se stvari popraviti.

-Očekujemo i odgovore na upitnik EK. Idemo korak po korak. Bitno je da postoji minimum konsenzusa tri naroda. Antagonizama će biti, kao i u drugim višenacionalnim državama - istaknuo je Kovač.

Poručio je i da BiH već jeste federalizirana, pa je dodao da se ne bi opterećivao pričom o federalizaciji BiH.

-Treći, četvrti, peti entitet su etikete. Treba biti realan. Postoje dva entiteta. U RS ima malo Hrvata i malo više Bošnjaka. U Federaciji su Bošnjaci i Hrvati većina. Hrvati žele promjenu Izbornog zakona i to treba rješiti, a onda krenuti s ubrzanom integracijom u EU. Bošnjački narod, kao najveći, ima i najveću odgovornost i vjerujem da će se stavr povjerenja rješiti kako bi se Hrvati bolje osjećali - ocijenio je Kovač.

Komentirao je biši hrvatski šef diplomacije i secesionističke težnje RS, te jačanje ruskog utjecaja.

-Ono što je važno, da, ako imamo područije u trbuhu EU, onda je naša obaveza da se privilegirano bavimo BiH i susjedima. Moramo biti glavni motor za ekonomski razvoj - zaključio je Miro Kovač u izjavi za TV1.

 

M.M.