Gostujući ovog tjedna u Sarajevu na skupštini Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, demograf Stjepan Šterc istaknuo je da u BiH trenutačno ne živi ni 400.000 Hrvata.

-Ni 400.000 Hrvata ne živi danas u Bosni i Hercegovini kao stalno stanovništvo - ustvrdio je Šterc uprkos tome što statistika iz popisa 2013. godine govori o 550.000 Hrvata od oko 700.000 koliko ih je bilo po  popisu iz  1991.

Takvu demografsku sliku naziva katastrofičnom i predviđa prirodni pad čija će posljedica biti svođenje broja Hrvata na 350.000 u narednih desetak godina, ispod 300.000 u narednih dvadesetak, pod uvjetom da se društvo ne suprotstavi sistemski, strateški, depopulaciji koja ne pogađa samo hrvatsko stanovništvo.

Što se tiče Hrvatske, alarmantno poziva na hitni, također strateški odgovor nemiloj pojavi, tvrdeći da je Hrvatska ušla u klasični demografski slom i navodeći kao naročitu "nedaću u toj nedaći" - iseljavanje mladog perspektivnog stanovništva.

-Vjerovatan je prirodni pad i dva puta veći nego tijekom rata ako se šta planski i radikalno ne preduzme na revitalizaciji - ustvrdio je demograf Stjepan Šterc.

 

M.B.