U hrvatskoj javnosti relativno se malo zna o napadnoj operaciji Armije BiH, poznatoj pod kodnim nazivom "Neretva 93", čiji je krajnji cilj bio ovladavanje neretvanskim pravcem i prodor na jadransku obalu u prostor između Ploča i Neuma.

U sklopu spomenute operacije, kojom je zapovijedao Sefer Halilović, a tijekom koje su počinjeni stravični zločini nad hrvatskim civilima u Uzdulu i Grabovici, bilo je predviđeno zauzimanje područja Makljena i grada Prozora, ali i područja prijevoja Vrdi, čijim bi padom dijelovi Mostara, pod nadzorom HVO-a, bili dovedeni u izrazito nepovoljan položaj.

>>

Nakon ovladavanja ovim područjima Armiji BiH bila bi omogućena nesmetanu prometnu povezanost vlastitih snaga iz sastava 4., 6. i 3. korpusa, ali i cjelovit nadzor na hidroenergetskim sustavima u dolini rijeke Neretve, čime bi se omogućilo dalje napredovanje prema ostatku zapadne Hercegovine, ali i prema Pločama i Neumu, za što su, sudeći prema iskazima svjedoka tog vremena, određeni međunarodni predstavnici bodrili Aliju Izetbegovića.

>>

Osim toga, uspješno provođenje operacije Neretva 93 značilo bi i konačan kraj otpora snaga HVO-a u središnjoj Bosni, koje se od početka srpnja 1993., nalazile  u potpunom okruženju znatno brojnijih snaga Armije BiH.

Znanstveni članak povjesničara Mije Belje, jedini na ovu temu, pročitajte OVDJE

 

D. Ši.