Analizirajući trilateralni sastanak Hrvatske, BiH i Srbije, Ivana Petrović je u Dnevniku Nove TV podsjetila kako Republika Hrvatska, kao potpisnica Washingtonskih i Daytonskih sporazuma, ima puno pravo dužnost i obveze pratiti procese u BiH, pogotovo jer ti procesi, mogu odvesti čak i u disuluciju današnje BiH.

-O novoj strategiji proširenja Europske unije na zapadni Balkan uopće se ne može razgovarati bez da se razgovara o promjeni izbornog zakona u BiH. Pozicija Hrvatske nije pozicija miješanja u model na koji će se taj izborni zakon izmijeniti - o tome se moraju dogovoriti narodi koji žive u BiH. Pozicija Hrvatske je pozicija potpisnice Washingtonskih i Daytonskih sporazuma, što znači da Hrvatska kao jedina euroatlantski integrirana zemlja u tzv. regiji ima pravo, dužnost i obveze pratiti procese u BiH - kaže Petrović.

Osvrnula se i na pisanje sarajevskih medija koji otvoreno zastupaju bošnjačke unitarne interese.

-BiH mediji na tragu su unitarne ideje koju zastupa bošnjački politički korpus i manje-više svi unilateralno pišu da Srbiju u Mostaru danas zastupaju dva predstavnika, misleći na Vučića i Ivanića, da Hrvatsku zastupaju dva predstavnika, misleći na Predsjednicu i Čovića, a da jedino Bakir Izetbegović brani interese BiH. To je najblaže rečeno jedan nesimpatičan spin - istaknula je.

Da je riječ o klasičnom političkom spinu i blokadi procesa potvrđuju i posljednje izjave Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Inzka, koji je jučer podsjetio kako još ima na raspolaganju tzv. bonske ovlasti.

-To se vidi i po priopćenju visokog predstavnika OHR-a – izborni zakon se u BiH mora promijeniti do najkasnije petog mjeseca. Ovaj sastanak se događa samo nekoliko dana nakon što je bošnjački politički korpus odbio sva tri prijedloga međunardone zajednice o izmjenama Izbornog zakona - navodi Ivana Petrović.

Podsjeća kako bošnjačke stranke i dalje istrajavaju na političkoj ideji prema kojoj je nametanje njihove volje Hrvatima, bošnjački nacionalni interes.

-Riječ je o tri različita modaliteta, ali svaki od njih ima jedan zajednički nazivnik, a to je nužnost implementacije ustavnog rješenja u predmetu priziva Bože Ljubića za Dom naroda koji kaže da Hrvate u njemu ne može zastupati predstavnik nijednog drugog konstitutivnog naroda nego da ih može zastupati jedino Hrvat. Bošnjački politički korpus se tome jako protivi - podsjeća Petrović.

Na koncu ističe kako bi to mogao biti početak kraja ove države.

-Ne dođe li do izmjena Izbornog zakona i izbori na jesen budu održani po starom zakonu, nije neozbiljno ovo što tvrde visoki predstavnik i Europska komisija i Vijeće Europe, a to je da bi u BiH moglo doći do političke i ozbiljne ustavne krize. Neću biti zloguki prorok, ali to bi mogao biti početak kraja to jest disolucije ove države, a vjerujem da to nitko ne želi - istaknula je Petrović.

 

M.J.