-Nema hrvatskog pitanja, ima pitanja Bosne i Hercegovine. Mi želimo jednostavno da sva pitanja Bosne i Hercegovine koja su još uvijek otvorena i za koja trebamo naći rješenja moraju biti bazirana na potpunoj jednakopravnosti hrvatskog sa bošnjačkim i sprskim narodom - istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović na svečanom obilježavanju 28. obljetnice HDZ-a u Širokom Brijegu.

Ponovio je kako se treba boriti i graditi bolji život na ovim prostorima.

-S ponosom možemo kazati tko smo i što smo, i da nećemo pod bilo kakvim pritiskom pokleknuti ni ti se dozvoliti poniziti, uspravno ćemo stati i kazati što jesmo i da vrijedi graditi život na ovim prostorima. U prilog nam ide i činjenica navedena u presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića koja je potvrda onoga što mi jako dobro znamo. Federacija BiH je naime dogovoreni savez Hrvata Bošnjaka a ne dogovorni savez deset županija - kazao je Čović.

Skupu se obratio i nekadašnji predsjednik Inicijativnog odbora, danas dopredsjednik HDZ BiH i aktualni predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Čestitajući svima 28. obljetnicu osnutka stranke, pročitao je dio govora sa osnivačke skupštine iz kolovoza 1990. godine, u kome je između ostalog rečeno je: Bosna i Hercegovina mora biti suverena država njenih jednakopravnih naroda.

-Ovi koji se danas diče „patriotizmom“ nisu tada ništa govorili o suverenosti i neovisnosti Bosne i Hercegovine - dodao je Ćosić.

Osvrnuo se i na sustavne pokušaje unitarizacije na svim životnim poljima.

-Službeni izvori, godišnji prosjek ukupno uplaćenih neizravnih poreza s prostora naše županije iznosi 286 milijuna. S druge strane iznos povrata u našu županiju iznosi 51 milijun. Mi stvaramo nerazmjerno više nego što nam se vraća - poručio je Ćosić.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević  osvrnuo se na početke djelovanja i teške okolnosti koje su bile u tom povijesnom trenutku ali i današnju poziciju i perspektive.

-Danas ravnopravno sudjelujemo u svim političkim procesima, a to nam daje zadaću da u buduće ostvarujem rezultate u Širokom Brijegu, ali i u Bosni i Hercegovini. Ja se nadam da ćemo na ovaj način, upornošću i političkom borbom stvoriti uvjete za još bolji život u Širokom Brijegu - poručio je Kraljević.

Nazočnima se obratio i predsjednik Gradskog odbora Mladeži HDZ BiH Široki Brijeg Toni Galić.

Na svečanoj sjednici bili su nazočni mnogi članovi svih saziva Općinskih odbora HDZ-a Široki Brijeg od osnivanja do danas, članovi svih Temeljnih ogranaka,utemeljitelji , članovi, simpatizeri i prijatelji HDZ-a BiH, gradonačelnici susjednih općina te istaknuti predstavnici vodstva HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem i Miljanom Glamuzinom.

Večer su učinili još svečanijom nastupi učenika Glazbene škole Široki Brijeg, Bože Cigića i Ane Matijević.

 

M.J.