Čelnici ključnih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koje okupljaju pretežito hrvatsko ili bošnjačko članstvo ponovo nisu uspjeli postići dogovor o izmjenama izbornog zakona čime je dovedena u pitanje regularnost općih izbora u listopadu.

Na sastanku u rezidenciji američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack ponovo su bili predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, SDP BiH Nerin Nikšić, Demokratske fronte (DF) Željko Komšić i član predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

Uz američku veleposlanicu u razgovorima koji su potrajali više od pet sati je sudjelovao šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, a cilj je ponovo bio pokušati dogovoriti novi način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH te time i u državnom domu naroda sukladno presudi Ustavnog suda iz 2016. po prizivu Bože Ljubića.

-Svi su ostali pri svojim stavovima. HDZ uporno ostaje pri tome da se uporedo treba rješavati i pitanje Predsjedništva BiH s čime se mi ostali ne slažemo. Ono što je novo je da će se angažirati Venecijansku komisiju kako bi dala ocjene ranijih prijedloga i nekih elemenata koji su u međuvremenu spominjani - kazao je novinarima nakon sastanka predsjednik SDA Bakir Izetbegović, dodajući kako se dogovor može postići sve do organiziranja izbora početkom listopada.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović sastanak je napustio bez komentara.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako je unatoč različitim stajalištima sastanak protekao u "korektnom" ozračju dodajući kako se nada da će angažiranje Venecijanske komisije pomoći pronalaženju konačnog rješenja.

-Očekujemo tumačenje koja su to načela sukladna europskim standardima - kazao je Nikšić.

Čelnik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić je pak kazao kako se od Venecijanske komisije ne očekuju novi modeli rješenja problema nego tumačenje o tome koja rješenja eventualno krše ljudska prava sa stajališta Europske konvencije o ljudskim pravima.

Podsjetimo, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) narednog bi tjedna, najvjerojatnije 8. svibnja, trebalo raspisati opće izbore u BiH čije je održavanje planirano za 7. listopada. Izbori će biti raspisani za članove Predsjedništva BiH, zastupnike u zastupničkim domovima parlamenta BiH i Federacije BiH te u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike tog entiteta i zastupnike u skupštinama deset županija u Federaciji Bi.

 

M.J.