Konzulat Republike Hrvatske danas je svečano otvoren u Vitezu, u nazočnosti brojnih zvanica, među kojima su bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, te državna tajnica u MVIEP Zdravka Bušić.

Predsjednica Republike Hrvatske kazala je tom prigodom kako se nada da će novootvoreni konzulat biti “hrvatsko sidro u središnjoj Bosni, kad je riječ o kulturi, razvoju gospodarstva i ulaganju”.

– Hrvati, a i drugi narodi u BiH, prolaze kroz iste probleme kao i Hrvati u Republici Hrvatskoj, a to je prije svega odlazak stanovništva. (…) Nadam se da ćemo svi zajedno raditi kako bismo zadržali ljude u BiH. Ovo jeste vaša budućnost i ovaj konzulat znači da Hrvati Lašvanske doline nisu sami – kazala je Grabar-Kitarović.

Kako je istaknula , Hrvatska će nastaviti poticati suživot, razvoj i prosperitet BiH.

– To znači ne samo osigurati dobar posao i socijalne uvjete, već i pozitivnu društvenu klimu kao neophodan korak za opstanak Hrvata i svih drugih u BiH – dodala je.

Osim potpore Hrvatima u BiH, predsjednica Republike Hrvatske obećala je nastavak podrške integriranju BiH u Europsku uniju.

– To je preduvjet ne samo trajnog mira, već i bolje budućnosti za sve u BiH. Veselim se tom trenutku kada ćete i vi, zajedno s nama za istim stolom u Bruxellesu, odlučivati o budućnosti EU i našeg kontinenta – naglasila je hrvatska predsjednica.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Vitezu ne predstavlja samo administrativnu pomoć Hrvatima središnje Bosne, nego potporu ljudima koji žive na tom prostoru.

– Unatoč ratnim stradanjima, izrastamo u respektabilnu sredinu o čemu svjedoči i gospodarski rast u Vitezu. Vjerujemo i da će hrvatska predsjednica pomoći BiH da idemo putem europskih integracija i izgradnje pravne države u kojoj ćemo svi moći birati svoje legitimne predstavnike, kako bi svi konstitutivni narodi i građani bili razmjerno zastupljeni – kazao je Čavara.

Otvaranje konzulata u Vitezu, te ono koje bi trebalo uslijediti u Livnu, najavljeno je prošle godine uz obrazloženje da je cilj na adekvatan način zadovoljiti administrativne usluge koje ona pružaju hrvatskim državljanima u tim dijelovima BiH.

Uz veleposlanstvo i konzularni ured u Sarajevu, Republika Hrvatska u BiH trenutno ima generalne konzulate u Mostaru, Tuzli, i Banja Luci a uskoro se otvara i konzulat u Livnu.

M.M.