Iako građani Županije posavske uživaju neke od pogodnosti blizine života uz granicu s Hrvatskom, potrebno je puno više uložiti u gospodarstvo i obrazovanje kako bi ljudi ostajali u ovom kraju, rekla je u utorak predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović tijekom posjeta Orašju.

-Županija posavska je svakako vezana prekogranično s Republikom Hrvatskom i drago mi je da njezini žitelji mogu uživati blagodeti te blizine i prednosti, kao što je medicinska skrb. Međutim, očito je da treba više uložiti u županiju, u poljoprivredu kako ona ne bi bila samo primarna veći prerađivačka, ali i u cjelokupno gospodarstvo te obrazovanje - kazala je Grabar-Kitarović.

Zahvalivši Grabar Kitarović na posjeti, predsjednik Vlade Županije posavske Marijan Klaić zatražio je potporu hrvatske predsjednice kako bi se potaknuo razvoj ovoga dijela bosanske Posavine.

-Uvjereni smo da će predsjednica Republike Hrvatske iskoristiti svoju poziciju kako bi našla modele kako da pomogne Županiji posavskoj u njezinom razvoju te usporavanju, i ako je moguće, zaustavljanju iseljavanja iz ovih krajeva - kazao je Klaić.

Nakon razgovora u vladi Županije posavske, Grabar Kutarović posjetila je županijsku bolnicu u Orašju gdje je obišla bolesnike na internom odjelu kratko iz pozdravivši.

Po riječima ravnateljice Ružice Vukić, Hrvatska je pomogla do sada izgradnju i opremanje bolnice u Orašju s oko 30 milijuna kuna.

-Svih ovih godina hrvatska vlada nam je pomogala i na način da je preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osiguravala dio sredstava za liječenje hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH u hrvatskim bolnicama i zdravstvenim ustanovama - navela je Vukić.

Posjet Županiji posavskoj, Grabar-Kitarović završila je posjetom franjevačkom samostanu u Tolisi s čijom ju je poviješću upoznao gvardijan Mario Jurić navevši kako su franjevci u ovaj dio bosanske Posavine došli krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

 

M.J.