Sebija Izetbegović, supruga aktualnog bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, potvrdila je u srijedu kako neće biti kandidatkinja najveće bošnjačke stranke za člana Predsjedništva BiH na izborima koji su zakazani za 7. listopada.

Sebija Izetbegović je ovu odluku potvrdila pisanom izjavom dostavljenom središnjici Stranke demokratske akcije (SDA) samo dva dana uoči stranačke konvencije na kojoj treba biti određen kandidat SDA za bošnjačkog člana državnog vrha.

-Ona je u svom pismu navela kako njena zadaća u popravljanju zdravstvenog sustava nije završena te kako je njena nakana i dalje raditi i doprinositi u tom smislu pa se zahvalila na ukazanoj časti i obvezala na potporu SDA, potporu kandidatu stranke za člana Predsjedništva BiH i na dalji rad za dobrobit države Bosne i Hercegovine - stoji u priopćenju koje su objavili iz središnjice SDA u Sarajevu.

Nakon što je supruga Bakira Izetbegovića odustala od kandidature za člana Predsjedništva BiH ispred SDA u igri su, nakon ranijeg odustajanja Denisa Zvizduća, ostala dva potpredsjednika SDA.

Riječ je o Safetu Softiću, zastupniku u Domu naroda parlamenta BiH, Šefiku Džaferoviću zastupniku u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Oni su osobe koje su, uz Sebiju Izetbegović, višetjednih rasprava u stranačkim ograncima dobile najveću potporu članstva SDA.

Bilo je planirano da se na konvenciji SDA, zakazanoj za 26. svibnja, tajnim i pojedinačnim izjašnjavanjem među njima izabere jedan kandidat. Međutim, aktualni predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, za koga poznavatelji sarajevskih prilika tvrde kako uživa potporu SAD-a i EU-a, je odustao od utrke još prošlog tjedna nezadovoljan odnosima u stranci i pritiskom proturskog lobija na čelu s klanom Izetbegović.

Sebija Izetbegović nakon toga je izbila na poziciju favorita, a njeno iznenadno odustajanje sada je opovrgnulo prognoze kako će ona i dobiti plebiscitarno povjerenje među sudionicima konvencije SDA.

Analitičari predviđaju da će se ključna predizborna utrka za budućeg bošnjačkog člana kolektivnog šefa države voditi između kandidata SDA i Fahrudina Radončića žestokog oponenta SDA i klana Izetbegović.

 

M.J.