Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitile su u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske te će ga odvesti u Sud BiH, gdje će se on izjasniti o tome želi li biti izručen Hrvatskoj.

-Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tijekom dana biti predan u nadležnost Suda BiH – potvrdili su za Hinu iz SIPA-e.

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Odvjetnik Veljko Miljević izjavio je da Zdravko Mamić nije uhićen niti priveden.

– Zdravko je zamoljen da dođe na razgovor i kaže gdje se nalazi i zašto je u BiH. Niti je uhićen niti priveden. Sve se odvija korektno. Na putu je iz Mostara u Sarajevo. Sve će biti gotovo za sat ili dva – kazao je odvjetnik Veljko Miljević.

Posljednjih dana Mamić je izjavio kako je žrtva zakulisnih igara.

-Državno Odvjetništvo na čelu s Dinkom Cvitanom je ucijenilo suce u Osijeku da Zdravko Mamić mora biti osuđen. Morali su vratiti neke stare dugove. Imam pouzdane informacije kako su ove prepiske točne, mada će oni govoriti kako je ovo izmišljotina. Znam da je prepiska na sudu nevažeća, ali ima institucija koje mogu istražiti Državno Odvjetništvo. Zdravko Mamić nije 'mućko đubre' i svima opraštam. Ja znam da ti suci znaju kako protiv mene ništa nije dokazano. Oni su ucijenjeni od politike. Bio sam naivan jer sam bio siguran kako sam nevin i kako sam radostan odlazio u Osijek jer sam znao da mi ništa ne mogu dokazati i da ću biti oslobođen.  Nisam imao izbora nego doći u Međugorje, u BiH kako bi na normalan način vodio borbu za svoju slobodu, svoju čast i čast Dinama. U Ustavu piše kako svaki građanin RH ima pravo na brzo i ekonomično suđenje. Svi okrivljeni, tuženi i odvjetnici su bili iz Zagreba ali sve se preselilo u Osijek jer su tamo imali sud pod kontrolom - istaknuo je Mamić.

Aludirajući otvoreno na Rajka Ostojića, dodao je kako ga progone skupine koje nisu željele neovisnu Hrvatsku.

-Od politike koja nikada nije ni željela Hrvatsku, niti hrvatske simbole. Hajduk je preuzela ta orjuna, preuzela od Torcide, od najboljih navijača i uništili su ga. Sada to žele isto učiniti i s Dinamom. Ja sam im se suprotstavio i zato su me osudili. To je politika iz SDP-a na čelu s Rankom Ostojićem. Smeta im što sam uspješan i što simpatiziram HDZ - kazao je Mamić .

Dotaknuli su se i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

-Nikada nije bilo nikakve rođendanske priredbe kao što uporno mediji guraju. S predsjednicom sam pričao nekoliko puta i to je sve. Istina je, financirao sam njezinu kampanju s 10.000 kuna, ali kakve to veze ima. Davao sam novce i SDP-u pa to nitko ne spominje. Budući da se mene smatra kriminalcem, predsjednicu su povezivali samnom samo kako bi joj ukaljali ugled - poručio je.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je prošlog tjedna zajedno s još tri osobe proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun. Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje. Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da za njim raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu.

 

M.M.