25. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne (HRHB) obilježena je u utorak u Mostaru polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Prije početka svečane akademije, Vijence je pred Spomenikom hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položilo je izaslanstvo HNS-a BiH te izaslanstvo Republike Hrvatske.

Govoreći o značaju utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne, Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, je kazao kako je riječ o jako važnom datumu za BiH, pogotovo za Hrvate u njoj jer je "Hrvatska zajednica, a zatim Hrvatska Republika Herceg Bosna odlučujuće doprinijela obrani cjelovitosti BiH".

-Zahvaljujući Hrvatskoj Republici Herceg Bosni većina je hrvatskih područja obranjena i Hrvati su u njima ostali živjeti. Ovaj datum bi također trebao biti važan za sve u BiH koji uvažavaju Hrvate kao svoje susjede i konstitutivan narod s kojima partnerski žele graditi BiH - istaknuo je Ljubić te dodao kako griješe svi oni koji osporavaju današnji datum jer je Herceg Bosna kao privremeni administrativni aranžman ugrađena u temelje Washingtonskog, a potom i Daytonskog sporazuma. 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimir Šoljić kazao je kako je 28. kolovoza kao datum jako važan jer su Hrvati zahvaljujući Herceg Bosni ostali na ovim područjima.

-Da tako nije bilo, Hrvata bi u Federaciji BiH bilo koliko i u Republici Srpskoj - ustvrdio je Šoljić.

Čović: Bez HRHB ne bi bilo ni BiH

Predsjednik HNS-a, HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, istaknuo je kako bez HR HB ne bi bilo ni današnje BiH.

- Mi moramo biti ponosni i kazati svima da ne bi danas bilo Bosne i Hercegvine da nije bilo HR HB. Značaj za hrvatski narod u BiH je vrlo jasan kada gledamo gdje su bile pozicije pojedinih hrvatskih brigada i kako smo čuvali to svi skupa. Vrlo jasno, da nije bilo HR HB i hrvatskog naroda ne bi danas bilo ni narodnosti BiH, ne bi još uvijek, koliko god bili prepolovljeni u odnosu na 1990. i 1991., mi još uvijek jesmo konstruktivni narod - kazao je Čović obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji u povodu 25. obljetnice Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Podsjetio je na značaj Herceg Bosne po hrvatski narod u BiH.

- Poruka hrvatskom narodu o značaju HB ne treba se posebno isticati jer je i danas osjećamo kako u Oružanim snagama BiH, tako i kroz funkcioniranje našeg Sveučilišta, institucija obrazovanja, zdravstva, znanosti, sve je to ustanovljeno još u to vrijeme, a puno je ministara ovdje, pa i Vlada HB, to ne bi danas funkcioniralo da to nismo ustanovili na taj način. Ja sam duboko uvjeren da upravo zbog tog značaja HR HB trebamo snažno iznova isticati i svaku novu obljetnicu, koliko god netko drugi pokušava to drugačije prikazati. To je vrlo jasna poruka za sve nas, ima mogućnosti kada se moglo u tim godinama užasa stvarati i skrbiti o svom narodu da, da to uradimo i danas - ustvrdio je Čović.

Poslao je poruku za sve prijatelje koji s hrvatskim narodom dijele prostor BiH, poglavito za Bošnjake i Srbe.

-Dragim prijateljima šaljemo poruku jer ovo danas što ćemo kazati ovdje, mi pružamo ruku svim prijateljima koji žele zajedno s nama graditi bolju BiH, zemlju mira i dostojanstva u kojoj će moći graditi, raditi, razvijat. Vrlo jasnu poruku da ako i nekad i razmišljaju drugačije o budućnosti BiH, vežući svoju poziciju za malobrojnost hrvatskog naroda a osobito u FBiH, da o tome debelo razmisle sa različitih političkih stajališta a osobito zadnju godinu dana, kada iznose svoje poglede na budućnost BiH. Ruka vam je pružena, osobito vama u FBiH, srpskom i bošnjačkom narodu, želimo s vama graditi bolju BiH, ali na potpunoj jednakopravnosti hrvatskog naroda na svakom dijelu BiH koji ćemo graditi zajedno kroz legitimna sredstva hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda - zaključio je Čović dodajući kako je ključna rječ povjerenje.

Predstavljena knjiga Ante Nazora

Na Svečanoj akademiji predstavljena je knjiga "Domovinski rat, Pregled političke i diplomatske povijesti" koju su priredili Ante Nazor i Tomislav Pušek.

O knjizi su govorili Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, i sam autor, povjesničar Ante Nazor.

-Ova je knjiga pregled političke i diplomatske povijesti Hrvatske u 'Domovinskom ratu', a obuhvaća razdoblje neposredno uoči stvaranja samostalne i suverene hrvatske države te 'velikosrpsku agresiju' na Republiku Hrvatsku, odnosno borbu hrvatskih branitelja i diplomatsko djelovanje hrvatske vlasti za njezino međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost, sve do završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998. godine - istaknuli su predstavljači.

M.J.