Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak u Banjoj Luci da se Rusija protivi pokušajima Zapada da ju eliminira s Balkana u rješavanju više prijepora poput Makedonije, Crne Gore, srpsko-kosovskog rješenja ili izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH.

Ruski ministar  je tijekom konferencije za novinare održane s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao kako su "uvjereni da se ta pitanja trebaju rješavati uz suglasnost svih zainteresiranih naroda".

Podsjetio  je da su "nedopustive akcije vanjskih igrača da naprave umjetni izbor 'ili ste s nama ili s Ruskom Federacijom'”. Iako nije izravno spomenuo zapadne zemlje, očito je aludirao na SAD i Europsku uniju.

-Rusija je zajedno sa SAD-om i Europskom unijom bila autor Daytonskog mirovnog sporazuma i rješenja kosovski krize i ne vidimo nijedan razlog da se Rusija makne od svih tih poslova a Balkan pretvori u arenu za sukobe - rekao je ruski šef diplomacije.

Usprotivio se i mogućnosti revizije Daytonskog mirovnog sporazuma za BiH koji ne bi uključio suglasnost oba entiteta i triju naroda.

-Ruska Federacija se zauzima za poštovanje Daytonskog sporazuma i protiv je njegove revizije. Bilo koje reforme su prihvatljive uz dva ravnopravna entiteta i tri državotvorna naroda - rekao je Lavrov.

Ocijenio je kako je Milorad Dodik privržen provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma čak iako su ga Sjedinjene Države stavile na poseban popis sankcioniranih osoba upravo tvrdeći da potkopava Dayton.

Prethodno je Lavrov od Dodika primio orden Republike Srpske te nazočio postavljanju temeljnog kamena za srpsko-ruski centar koji se gradi u središtu Banje Luke i u okviru kojega će biti crkva u spomen na posljednjeg ruskog cara Nikolaja koji je pomogao Srbiji i Srbima da se odupru austro-ugarskoj vojsci.

Kvadrilateralnog susreti Rusije, Turske, Srbije i BiH

Pred dolazak ruskog ministra vanjskih poslova iz BiH organiziran je zajednički susret sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem koji je boravio u Banjoj Luci. Razmatrala se i mogućnost održavanja kvadrilateralnog susreta na razini ministara vanjskih poslova Rusije, Turske, Srbije i BiH.

Međutim,tome se usprotivio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kako se ne bi, kako tvrdi, nagađalo o ulozi Rusije i Turske u BiH.

-Nisam bio za održavanje takve kvadrilaterale, osim da je dobro pripremljena. Međutim, sve drugo nepripremljeno bi otvorilo nagađanja o koordiniranoj nazočnosti Rusije i Turske, što nama u Bosni i Hercegovini ne treba", rekao je Izetbegović.

Otkrio je kako je Lavrov tijekom sastanka u Sarajevu jasno poručio da se zauzima za gašenje Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH.

Lavrov se tijekom dana u Sarajevu susreo s tročlanim Predsjedništvomv BiH te kolegom, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

M.M.