U prepunom Domu kulture u kraljevskom Jajcu održan je predizborni skup HDZ-a i stranki okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora.

Kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragan Čović, je kazao kako je ovaj skup ujedno i potpora lokalnim izborima koji dolaze za dvije godine, kada „svi trebamo doći iz svakog dijela BiH, kako bi Jajce ponovno imalo svog načelnika“.

-Dok god imamo svoju legitimno izabranu vlast, ne trebamo sumnjati da ćemo obilježavati sve obljetnice koje s ponosom obilježavamo, da ćemo imati svoju trobojnicu i sva obilježja hrvatskog naroda u BiH. Ako nećemo slaviti svoja znamenja, klanjat ćemo se nekim drugima. Zbijte svoje redove ovdje, ne dopustite da nas dijele na više stranki, a onda ne sumnjajte da ćete imati mnogo više mjesta u županijskoj Vladi, ali i u federalnim, entitetskim i državnim institucijama. Želimo da pozitivne poruke dođu do svakog doma u Jajcu, do svakog Hrvata i svakog čovjeka koji danas voli svoju zemlju i svoju domovinu. Snagom zajedništva pokažimo da smo veliki i veći od svih. Sve je do nas, pa i to kako ćemo urediti BiH. Uvjeravam vas da mi možemo predvoditi pozitivne procese u BiH - jasno je poručio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Istaknuo je da Hrvati u BiH moraju osmisliti dvoju budućnost, kako je podijeliti s drugim narodima, ali prije svega misliti na sebe i svoj narod.

-Ne dozvolite da u ime nas donose odluke, jer tako nikad nećemo dočekati da možemo ponosno kazati da smo svoj na svome, da ćemo ovdje osigurati opstanak i ostanak i sve ono što smo ponudili kroz naš program. Za nas je luksuz baviti se drugima, baviti se prošlošću. Moramo osmisliti našu budućnost, kako je podijeliti s drugim narodima, ali prije svega misliti na sebe i svoj narod. Teško je naći razumijevanje sa drugima, ali mi moramo i možemo mnogo više i bolje nego što smo do sada uradili, a uradili smo mnogo. Povjerenje se mora vratiti na zajedničkim pozitivnim projektima svih u BiH. Moramo biti iznad drugih, vrjedniji i obrazovaniji kako bi imali budućnost, jer nemamo luksuz kakvi imaju drugi. Nemamo većinu ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji, i zato nemamo pravo ni na dan opuštanja. Mi smo garancija da BiH može preživjeti kao moderna država. Želimo Europu, želimo u zapadni svijet i tu nema alternative . kazao je.

Na dosadašnjoj potpori Jajčanima se zahvalio i Nikola Lovrinovićnositelj liste HDZ-a BiH i HNS-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

-Pravila kodeksa ne dopuštaju stoga o drugima neću govoriti puno. Ipak, drago mi je da vaša nazočnost na ovom ali i svim prethodnim skupovima potvrđuje kako hrvatski narod ne nasjeda na neistine koje drugi pak šire o nama te da nema potrebe da vam se pravdamo i objašnjavamo. Kažu i kako je HDZ ostavio Hrvate u Republiki Srpskoj ili drugdje. Poseban demantij večeras šaljemo upravo iz Jajca jer Hrvati Središnje Bosne ali i drugih prostora nisu ostavili Hrvate ovoga kraja nego su pomogli da opstanemo i vratimo se na naša ognjišta" kazao je Lovrinović te zaključio kako Hrvati svoj narod nikad nisu i nikad neće ostaviti ma gdje on živio, te da nas do cilja jedino može dovesti ljubav i poštovanje za vlastiti narod - istaknuo je Lovrinović.

Skupu se obratio i Marinko Čavara, predsjednik Federacije i nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanske županije.

- U slobodnom i kraljevskom gradu došli smo s porukom da se borimo za pobjedu stranaka okupljenih oko HNS-a i pobjedu hrvatskog naroda. Ključ našeg uspjeha su naši ljudi i naši zastupnici koje ćete birati za županijski, federalni i državni parlament. Posebno nam je važno da se i iz ove županije biraju zastupnici za Dom naroda Parlamenta FBiH. Unatoč lošem izbornom zakonu, nama treba pobjeda koja će osigurati prosperitet našem narodu. Parlament Federacije je ključ naše izborne pobjede, jer na taj način stvaramo i uvjete za popunu Doma naroda na državnoj razini. Naravno, ne postoji nikakva dilema tko je i tko će i dalje biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH u iduće četiri godine - naglasio je Čavara.

Važno je zajednistvo i hrvatski duh, ponos i čast koji nas je nosio u najtežim trenucima, kazao je na skupu u Jajcu general HVO-a Ilija Nakić, nositelj liste za županijsku Skupštinu Srednjobosanske županije

-Da bi postigli rezultat kao sto očekujemo moramo ići iznad crte jer na ovim prostorima mi imamo takav usud i svatko tko se rodi na prostoru Jajca i Središnje Bosne poznato mu je u kakvim okolnostima živimo stvaramo i gledamo u budućnost. Prvo čega se sjetim kada je u pitanju ovaj grad je 1994. godina i oslobođenje Kupresa nakon čega  smo se vratili u svoj grad, u kraljevski grad. Ono što nas je nosilo tada mora i danas a to je ljubav prema domu obitelji i hrvatskom narodu. Ono što je Knin za Hrvatsku to je Jajce za Hrvate Bosne i Hercegovine, stoga moram spomenuti i turizam kada govorimo u budućnosti, jer bez obzira na sve izazove, moramo smoći snage reći da ovo je dom naših djedova i pradjedova prema kojima imamo odgovornost. Jer, da oni nisu tako promišljali, ne bi ni nas bilo ovdje - jasno je poručio general Nakić.

 

M.J.