Predizborni skup stranaka okupljenih oko HNS-a BiH, koji na predstojeće izbore u BiH izlaze pod sloganom Zajedništvo, na predizborni skup u Grude došao je pozdraviti i Ministar državne imovine u Vladi Republike Hrvatske, Goran Marić

Obraćajući se nazočnima kazao je kako je razlog njegova dolaska "zov zavičaja, zov povijesti, zov sjećanja, dužnosti, domoljublja i odgovornosti kao i izazov neizvjesnosti i budućnosti hrvatskog naroda u BiH".

-Dobro je u ovoj prigodi prisjetiti se vremena kojeg smo svi mi bili sudionici a to je svakako vrijeme 90.- tih i činjenica obrane. Upravo zajedništvo i želja i spremnost da se obrane hrvatska tisućljetna ognjišta dala su hrabrost da na tim ognjištima budete i živite i sljedeća tisućljeća. A ta budućnost mora biti u ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri povijesna i konstitutivna naroda u cjelovitoj BiH. Kao zakonitost nameće se zaključak koliko god se ugrožava budućnost hrvatskog naroda u BiH toliko se istodobno ugrožava budućnost same BiH. Ravnopravnost hrvatskog naroda je temelj ali i jamac BiH. Stoga vas molim sve vas ovdje i sve vas Hrvate, iziđite na izbore i glasajte za HDZ na čelu s predsjednikom Čovićem. Vaš neizlazak omogućit će drugima da izaberu svoje ali znajte to neće biti vaš, neće biti za vas, za vašu djecu i vašu budućnost. Nemojte dopustiti da u ime vas biraju drugi. Neizlazak je odustajanje. A put odustajanja je put prema suicidu. Stoga ne rasipajte svoje glasove, svaki krivo dani glas, glas je protiv Hrvata u BiH - kazao je ministar Goran Marić.

Ćosić: Uvjereni smo da ćemo sačuvati čvrsti lanac opstanka hrvatstva Bosne i Hercegovine.

Zdenko Ćosić, nositelj županijske liste za Skupštinu ZHŽ-a, kao prioritetan cilj zacrtao je zadržavanje ŽZH na poziciji najrazvijenije županije u Federaciji BiH.

-Ulazimo u ove izbore uvjereni da ćemo sačuvati čvrsti lanac opstanka hrvatstva Bosne i Hercegovine. U tom lancu ova županija je zlatna karika. Samo se prisjetite što se dogodilo i u kakvom smo stanju bili kad taj lanac opstanka nije funkcionirao, kad smo imali razdoblje "platformi" i kad smo imali županijsku vlast u kojoj nije djelovao HDZ. Tada smo imali blokade, kašnjenje socijalnih davanja, neisplaćivanje porodiljnih naknada, neplaćene doprinose.

Danas govorimo o projektima, razvojnim strategijama, europskim fondovima i obećavamo da ćemo i nakon ovog mandata zadržati ovu županiju na poziciji najrazvijenije županije u Federaciji BiH - istaknuo je Zdenko Ćosić, nositelj županijske liste za Skupštinu ZHŽ-a.

Stanko Musa, nositelj liste za Parlament Federacije BiH između ostaloga je kazao kako posebnu pažnju treba posvetiti razvoju malog i srednjeg poduzetništva kroz jačanje institucija koje pružaju potporu poduzetnicima, prometnoj infrastrukturi ali svoje programe prije svega temeljiti na mladima.

-Bez političke stabilnosti nije moguće napraviti značajnije iskorake gospodarskog razvitka, općenito poboljšanje uvjeta života, osjećaja sigurnosti. Rast gospodarstva i općenito razvoj u nadolazećim vremenima svim na svim razinama mora biti prioritet svih prioriteta. Potreban nam je širi politički napor kako bi potaknuli domaća i strana ulaganja, potaknuli investicije kroz aktivnu politiku poticaja i općenito stvaranje povoljne klime za investitore - kazao je Musa.

Predrag Kožul, nositelj liste za Parlamentarnu Skupštinu BIH svoje je izlaganje započeo političarima koji su ostavili veliki trag na povijest Hrvata a čije je porijeklo vezano za ovu općinu.

-Mi imamo jedan početni inicijalni stupanj narodne slobode u narodnog suvereniteta. Svoji smo na svome i biramo svoju općinsku i županijsku vlast, imamo naše predstavnike u Sarajevu, upravljamo ovim prostorima, govorimo našim hrvatskim jezikom, obrazujemo se na njemu, držimo i slavimo naše svetinje i borimo se za život u ovoj našoj BiH.

Međutim, nametnutim ustavnim promjenama skriva se zamka za ovaj naš suverenitet a unutar ove države nažalost postoje ljudi koji te zamke pokušavaju koristiti. Podsjećam, zalažemo se za BiH ustrojenu u četiri ili više administrativno teritorijalnih jedinica s mogućnošću diskonuiteta teritorija te načelom etničkog federalizma - kazao je Kožul.

Čović: Radio televizij Herceg Bosne do kraja godine

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović je ukratko predstavio Izborni program, naglasivši pri tome kako danas ne postoji ni jedna općina ili županija gdje žive Hrvati a koja ima deficit u proračunu usprkos dugovima koje smo naslijedili od nekih drugih vlasti.

-Naš Program jasno definirani program tako s jedne strane čine obaveze gospodarske aktivnosti, razvoj turizma s druge strane prometna infrastruktura, informacijske tehnologije . Sve je to uveznica kojoj trebamo dati novu dimenziju kako bismo imali dovoljno instrumenata za povlačenje poteza u vođenju nove fiskalne problematike koja bi dodatno rasteretila naše gospodarstvo, smanjila sive ekonomije, podizanje plaća - kazao je predsjednik Čović.

Kao osnovom spomenuo je i pravnu državu koja mora zaživjeti ali i zdravstvenu i socijalnu.

-Nemamo kanal na hrvatskom jeziku u BiH ali ćemo do kraja godine imati svakako radio televiziju Herceg Bosne u potpunom vlasništvu naših općina i županija kako više ni bismo bili taoci onih koji su na naše zahtjeve za kanalom podizali nacionalni vitalni interes - dodao je predsjednik Čović zaključivši predstavljanje Programa točkom o Euroatlantskom putu BiH kazavši kako su Hrvati predvodnici istih te drugog jednostavno nema.

 

M.J.