Fahrudin Radončić (SBB), Šefik Džaferovič (SDA) i Denis Bećirević (SDP BiH) vode mrtvu utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pokazalo je istraživanje Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Riječ je o istraživanju provedenom u razdoblju od 11.-14. rujna 2018., na uzorku od 1.200 ispitanika bošnjačke nacionalnosti (osobe starije od 18. godina), na teritoriju Federacije BiH za izbor člana Predsjedništva.

Prema ovom istraživanju, kandidat SBB-a, Fahrudin Radončić, uživa potporu 16,8 posto ispitanika bošnjačke nacionalnosti. Odmah iza Radončića nalazi se kandidat SDA, Šefik Džaferović, s potporom od 15,9 posto, dok Denis Bećirević, kandidat SDP-a BiH, neznatno zaostaje za prvom dvojicom i uživa potporu 15,3 posto.

Na četvrtom mjestu po potpori koju uživa među ispitanicima bošnjačke nacionalnosti nalazi se Željko Komšić (DF), koji se kao kandidat građanske (unitarne) bošnjačke opcije kandidirao za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komšić uživa potporu od 8,3 posto, dok nitko od ostalih kandidata nije ni blizu izbornog praga.

Podsjetimo, Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (CPIFF) osnovan je u studenome 2016. godine. Ideja o osnivanju Centra inicirana je od strane Odsjeka politologije Filozofskog fakulteta u Mostaru, kao odgovor na društvena i politička zbivanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i i šire. CPIFF u svoj tim okuplja znanstvenike i istraživače iz područja politologije, ali i drugih društvenih i humanističkih disciplina.

 

M.J.