Primitivne i seksističke poruke, koje se mogu tumačiti čak i kao otvorena prijetnja ili u najmanju ruku govor mržnje, mogle su se vidjeti na sinoć održanom predizbornom skupa predsjedničkog kandidata Željka Komšića u Tuzli.

Naime, Komšićeve pristaše istaknule su degutantan natpis koji možda najbolje oslikava politku koju zagovara kontroverzni Željko Komšić, ali i kakvi ga ljudi podržavaju, piše mostarski portal Dnevnik.ba.

“Glasom koji za Komšića damo, glogov kolac Čovi zabijamo. I zato ga k’o bosanska raja, i Kolindi zabijemo do jaja”, stajalo je na transparentu koji se nalazio u blizini predsjedničkog kandidata koji tvrdi da se, bez obzira što Ustav BiH poznaje izbor bošnjačkog, srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kandidirao za predsjedničkog kandidata svih građana.

-Željko Komšić je utjelovljenje hrvatske političke neravnopravnosti u BiH. To je čovjek koji je u dva navrata bošnjačkim glasovima biran na dužnost hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. A sada planira i po treći put na prijevaru i koristeći rupe u Izbornom zakonu BiH bošnjačkim glasovima ući u Predsjedništvo BiH - navodi Dnevnik.ba

-U prvom mandatu se pravdao kako su za njega glasovali i Hrvati, u drugom je tvrdio kako su za njega glasovali “svi građani”, dok sada pokazuje otvoren prijezir prema Hrvatima i na tomu gradi kampanju. Bošnjačkom biračkom tijelu servira priču o tomu kako je za sve njihove probleme kriv Dragan Čović i činjenica da hrvatski narod želi samostalno birati svoje političke predstavnike - piše Dnevnik.ba.

Nedvojbeno, Željko Komšić otvoreno negira i Ustav BiH, Washingtonski i Daytonski mirovni sporazum, te prava Hrvata kao kontstitutivnom narodu u BiH.

-Bošnjačke stranke već godinama sabotiraju proces izmjena Izbornoga zakona jer se ne žele odreći luksuza da Hrvatima nameću političke predstavnike. Štoviše, isti princip s Predsjedništva BiH žele spustiti na domove naroda i tako do kraja dekonstitutirati hrvatski narod u BiH, odnosno pretvoriti ga u nacionalnu manjinu u vlastitoj domovini - navodi isti izvor.

Ispade promatrati u kontekstu strateškog zbližavanja Hrvatske i Izraela

- Hrvatski dužnosnici moraju napokon shvatiti da ovo nisu, niti mogu biti, akti prijateljstva. Stoga, gledajući sve ovo, priče o "prijateljskoj i susjednoj BiH" doista djeluju naivno i smješno. Stvarnost je potpuno drugačija ... - smatra Josip Zdunić politički analitičar HRsvijeta.

Podsjeća da je tijekom postojanja bivše države, najveći embrij jugoslavenstva postojao upravo u BiH.

- Moramo biti svjesni da je, tijekom postojanja bivše države, najveći embrij jugoslavenstva postojao upravo u BiH. Upravo tu treba tražiti uzročnike mržnje prema svemu što je hrvatsko. Stalno podgrijavanje teza o "dogovoru Tuđman Milošević" i navodne dvije agresije drugi je faktor koji je kod dobrog djela bosanskih muslimana pogodovao stvaranju ovakvog stanja - upozorava Zdunić.

Podsjetio je i na utjecaj Irana, Turske i određenih palestinskih grupacija među bosanskim muslimanima.

- I treće, utjecaj Irana i određenih palestinskih grupacija među bosanskim muslimanima postoji desetljećima i on je znatno stariji od Erdoganovog utjecaja. Ako netko ne razumije o čemu govorim neka samo na tražilice ukuca pojam "Pogorelica". Važnim se čini podsjeti da su kod jednog od posljednjih posjeta hrvatske predsjednice, Komšićeve pristaše u Sarajevu priredili demostracije a u javnost je procurila i informacija o pripremi atentata na hrvatsku predsjednicu, što je kasnije zataškano - podsjeća Zdunić.

Uvjeren je da najveći dio bosanskih muslimana sa velikom rezervom gleda na hrvatsko-izraelsko strateško partnerstvo.

- Netrpeljivost prema hrvatskim dužnosnicima, pa tako i hrvatskoj predsjednici, treba promatrati u kontekstu strateškog približavanja Hrvatske i Izraela. Bošnjaci, kao muslimani, svoje simpatije imaju na strani Palestinaca, Irana i Turske. Prisjetimo li se protuizraelskih povika navijača BiH, prije izvjesnog vremena u Beču, ali i na domaćem terenu u Zenici, bit će jasnije o čemu govorim. I nikako to nisu uzvikivali nekakvi navodni ruralci, kako se često želi istaći, nego urbani. Ovakvi kakvi podržavaju i Željka Komšića - zaključio je Zdunić.

 

R.Horvat