Zbog čega predstavnicima velikobošnjačke politike treba Željko Komšić, koga mnogi analitičari već nazivaju "bosanskim Sejdom Bajramovićem", pokazuje i njegov istup u emisiji Pressing na N1, gdje je otvoreno priznao kako Hrvatsku pokušava izložiti jednoj vrsti ucjene.

-Možemo je tužiti (Hrvatsku) zbog načina kako su povukli granicu. Pelješki most, u pitanju je morska granica BiH, koju su potpisali Tuđman i Izetbegović, koja je bila napravljena i potpisana u skladu sa svim normama i pravima mora. Što je problem kod granice i mosta? Hrvatska nam osporava vrh poluotoka Klek, a priznala je naš, a jest naš, morska granica u tom slučaju prati obrise vrha poluotoka Klek. Tada most koji pravi Hrvatska ide preko našeg mora. U tome je problem - objasnio je Komšić.

Tvrdi da se, prije svega, mora raščistiti tko je o čemu pregovarao sa Hrvatskom, te prijeti istragama i uključivanjem SIPA-e i tužiteljstva-

-Bit će posla za tužiteljstvo i SIPA-u. Neću prejudicirati, vidjet ćemo - dodao je.

Prijetnju tužbom i zahtjev o izlazu "bosanske mornarice na otvoreno more" obrazlaže kao metod pritiska na Hrvatsku.

-Moraju nam priznati pravo na morsku granicu, moraju nam dozvoliti izlaz do otvorenog mora i međunarodnih voda. Ne tražimo kruha preko pogače. Ako budu nastupali arogantno i bahato, gazeći naše bh. interese, tužba je jedan od izlaza - zaključio je Komšić, dodajući da je Hrvatska povukla svoju morsku granicu na način kako to nije smjela.

Podsjetimo, akademik Davorin Rudolf, ugledni profesor međunarodnog prava, osvrćući se na ranije izjave Željka Komšića, pojasnio je metodu utvrđivanja granice te poručio Komšiću kako mora nešto i pročitati.

-Željko Komšić mora ponešto i pročitati. Pelješki most je 401 metar udaljen od granične crte sredine, i u vodama je pod suverenitetom Republike Hrvatske – podsjeća akademik Davorin Rudolf, profesor međunarodnog prava, osvrćući se na izjave Željka Komšića.

 

R.H.