Hrvatski narodni sabor stava je kako ne postoje tehnički ni formalno-pravni uvjeti da se u potpunosti implementira izborni rezultat, poručio je u ponedjeljak, nakon zasjedanja HNS-a, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, potvrdivši kako je na sjednici bilo riječi o implementiranju izbornih rezultata.

Govorilo se, naveo je, i o Središnjem izbornom povjerenstvu, mogućim odlukama SIP-a, pritiscima koji se vrše na njih te je HNS i u tom kontekstu zauzeo svoj stav.

-U pet županijskih prostora mi ćemo sigurno imati vlast. Radimo na tomu, negdje će se to uraditi vrlo brzo, a negdje će se tražiti značajnije vrijeme i poveznice između pojedinih razina vlasti - istaknuo je Čović.

Kada je u pitanju Vijeće ministara, kazao je kako se neće čekati neka druga razina vlasti, jer u slučaju Vijeća ministara nemaju nikakve formalne prepreke te se u tom kontekstu već uvelike vode rasprave.

-Što se tiče hrvatske pozicije, nas kao legitimnih predstavnika kao HNS-a, mi imamo svoje stavove, usuglasili smo ih sa stavovima predstavnika srpskog naroda. Počeli smo usuglašavati s predstavnicima Bošnjaka, ovih dana je bilo nekoliko sastanaka, sutra je sastanak predstavnika HDZ-a i SDA. Ja vjerujem da imamo sve preduvjete da negdje, čak bih rekao, najdalje do kraja siječnja imamo Vijeće ministara u novom sazivu - kazao je Čović, te dodao kako tu nije riječ o nikakvom koaliranju, već ono što definira Ustav i zakoni.

Što se tiče Vlade Federacije, ponovio je da će se načekati, jer da bi se Vladi formirala zakonodavac će morati, sukladno odluci Ustavnog suda, donijeti adekvatne odluke.

Komentirajući značaj usvojene saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, Čović je istaknuo kako je riječ o uspjehu na kojem treba čestitati Boži Ljubiću i Željku Ragužu.

- Od sadržaja značajnija je sama rasprava o Deklaracija koja se u Saboru vodila cijeli dan, a sudjelovali su predstavnici svih političkih opcija - istaknuo je.

Kazao je kako smatra da 90 posto onih koji su raspravljali o stanju u BiH nije znalo kako se formira vlast u BiH, jer to nisu doživjeli, niti je 90 posto njih znalo da Hrvatima netko može izabrati člana Predsjedništva.

-Kroz raspravu su se upoznali i to je odlična stvar. Sam sadržaj je dao dovoljno prostora da nas obveže. Nitko za nas neće te stvari uraditi u BiH. Moramo dovesti BiH na europski put i osigurati kroz legitimno predstavljanje potpunu jednakopravnost tri naroda. Velika hvala uopće nositeljima vlasti u Hrvatskoj koji osjećaju strateški značaj BiH - poručio je Čović.

Na komentare o navodnom uplitanju Hrvatske u unutarnje stvari u BiH, Čović je podsjetio kako svaki dan u BiH imamo komentar predstavnike neke administracije iz svijeta koja uvelike komentira što je dobro, a što nije u BiH, a tada to nije sporno, niti je uplitanje.

Na zasjedanju HNS-a također je definirano i kako će se 8. plenarno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora održati 26. siječnja u Mostaru te su u tom smislu zadužena tijela koja trebaju pripremiti sve aktivnosti, počevši od onih radnih, preko izbornih pa do izrade strateškog dokumenta koji će se usvojiti na Hrvatskom narodnom saboru, a koji će govoriti o aktualnoj političkoj situaciji i položaju hrvatskog naroda u BiH.

M.J.