Bošnjački izaslanici u Domu naroda izabrani 2014. godine uputili su zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Doma naroda FBiH na kojoj bi se usvojio proračun Federacije za ovu godinu i osiguralo nesmetano funkcioniranje ovoga entiteta. Zahtjev je potpisalo njih 15, a problem je “samo” u tome što im je mandat istekao 15. siječnja ove godine, piše Pogled.ba 

Hrvatska strana je jasno poručila kako nema zakonske osnove da stari saziv Doma naroda FBiH, kome je istekao mandat, zasjeda i donosi odluke, te kako taj posao treba uraditi novi saziv Doma naroda.

– Ako će stari saziv donositi odluke nakon isteka mandata, onda se možemo pitati zašto smo uopće održali izbora u listopadu? Narod je u listopadu prošle godine na izborima birao novu vlast i novoizabrani dužnosnici bi trebali preuzeti odgovornost i početi donositi odluke. Ako stari saziv Doma naroda FBiH može donositi odluke, onda bi po toj logici odluke moglo donositi i Gradsko vijeće Mostara. Nekima očito nije jasno kako je njihov mandat ograničen, bez obzira je li završen novi izborni proces – rekli su za Pogled.ba sugovornici iz HDZ-a BiH.

I predstavnici međunarodne zajednice u BiH na čelu s američkim i njemačkim veleposlanstvima poručili su kako bi donošenje odluka od strane starog saziva Doma naroda FBiH bio opasan presedan koji bi mogao stvoriti brojne probleme u Federaciji.

– Hrvati sigurno neće ići protiv stava međunarodnih čimbenika u BiH i smatramo kako su ovaj put u potpunosti u pravu. Stari saziv Doma naroda jedino bi mogao donositi odluke u slučaju neke izvanredne situacije u BiH kao što su velike prirodne nepogode ili sigurnosne prijetnje. To sada nije slučaj i treba pustiti institucije za završe zakonske procedure i formiraju novi Dom naroda, sukladno rezultatima listopadskih izbora – rekao je  predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBIH u prošlom sazivu Tomislav Martinović.

Martinović upozorava kako se u cijelu priču sada pokušavaju uvući i umirovljenici, kako bi se stvorio dodatni pritisak na hrvatsku stranu i kako bi se odgovornost za trenutno stanje prebacila na hrvatske stranke.

– Vlada je trebala znati kako će se stvari odvijati i mogli su akontativno prebaciti novac za mirovine. Imaju zakonsku odnosu za takvo nešto. Pravo je pitanje zašto se pokušava stvoriti kriza, zašto se umirovljenici uvlače u priču i tko želi stvoriti nove krize? To sigurno nije hrvatska strana, HDZ BiH i ostale stranke Hrvatskog narodnog sabora. Mi ostajemo pri stavu kako rezultate izbora treba implementirati i kako novi izaslanici trebaju donijeti odluke jer je nama u starom sazivu mandat istekao – zaključio je Martinović.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić (SDA) zaprijetio je da, ukoliko ne bude usvojen proraču Federacije BiH /FBiH/ za 2019. godinu, neće biti moguće isplatiti nijednu obavezu koja se finansira iz proračuna i da to znači kako već u veljači neće biti plaća, mirovina, dodataka i invalidnina.

Međutim, stvar i nije baš takva. Sudeći prema onome što se događalo tijekom prošlih godina, u takvim situacijama reagirao je u pravilu Visoki predstavnik nametnutim odlukama o privremenom financiranju.

 

M.J.