Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da bi idućeg tjedna mogla biti zakazana sjednica Predsjedništva na čijem dnevnom redu bi se našlo imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

-Bruxellesu je jasno i oni očekuju da što prije bude formirana vlast na svim nivoima, a prije svega Vijeće ministara. To je jasno i meni, ali i drugoj dvojici članova Predsjedništva - izjavio je Dodik za današnje Nezavisne novine.

Podsjetio je kako je i ranije moglo doći do formiranja vlasti na razini institucija BiH.

-Važno je samo da druga dva člana Predsjedništva pristanu da se održi sjednica i da se to završi. Bilo je bespotrebno da zakazujem sjednicu na kojoj oni ne bi odlučivali o toj temi. Kada se dogovorimo i kada budu htjeli odlučivati, mogu zakazati sjednicu bilo koji dan - istaknuo je.

Istodobno, Željko Komšić  u srijedu je boravio u Bruxellesu, gd je je novinarima rekao da bi nakon njegovog povratka u BiH trebali početi razgovori u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Vijeća ministara.

-Impresivno je svjedočiti kako su novi članovi Predsjedništva ostavili po strani razlike i nastupili ujedinjeno u prvom zajedničkom susretu sa evropskim službenicima - ocijenio je jučer na "Twitteru" šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Podsjetimo, Šefik Džaferović, Željko Komšić i čelnici bošnjačkih stranaka ranije su poručili da novi predsjedavajući Vijeća ministara neće biti imenovan dok ne prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi sa Akcijskim planom za članstvo BiH u NATO-u.

Potom je iz Banja Luke poručeno da je stav Republike Srpske po tom pitanju poznat, a to je vojna neutralnost, na koju je obvezuje rezolucija Narodne skupštine Srpske, te da će Republika Srpska pratiti što Srbija radi u vezi sa Sjevernoatlantskim savezom.

 

M.J.