Analizirajući istupe bošnjačkih političara i sarajevskih medija čini se kako jedni i drugi, šireći kontroverzne teorije, nimalo ne pogoduju smirivanju sve napetije postizborne atmosfere u BiH.

Jedni i drugi, prepuni su fraza o suradnji i koaliciji Čović-Dodik, odnosno HDZ BiH i SNSD, koju upoređuju kao nastavkom navode ratne suradnje Mate Bobana i Radovana Karadžića, temeljene na, opet navodnom, sporazumu iz Karađorđeva.

Međutim, realnost je znatno drugačija. Dodikov SNSD je apsolutni pobjednik u Republici Srpskoj i stranka koja kontrolira većinu srpskih predstavnika u Domu naroda BiH i bez te stranke nemoguća je uspostava vlasti na razini države.

Istodobno, HDZ BiH je apsolutni pobjednik među hrvatskim strankama koji kontrolira vlast u pet županija i stoga će imati većinu u domovima naroda na razini Federacije BiH i države BiH. Također, HDZ BiH ima većinu hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Federacije BiH kao i Zastupničkom domu BiH.

Stoga se kao lažna nameće dvojba sarajevskih političara i medija o tome hoće li SDP i Komšićev DF, kao lijeve stranke iz bošnjačkoh političkog spektra, koalirati s nacionalnim strankama.

Prava je dvojba hoće li SDP BiH i DF koalirati sa SDA.

SNSD i HDZ BiH, zahvaljujući izbornoj potpori koji su dobili, sigurni su predstavnici svojih naroda na razini BiH. Očekivano, njima se na državnoj razini može pridružiti SDA, koja je dobila najveću podršku bošnjačkih birača. U tom slučaju SDP BiH i DF ostaju u oporbi.

Isto tako, SNSD-u i HDZ BiH, mogu se na državnoj razini priključiti SDP BiH i DF i izbaciti iz vlasti SDA, iako je ista dobila najveću podršku bošnjačkih birača.

Međutim, problem nastaje na razini Federacije BiH, gdje SDA i HDZ BiH ni teoretski ne mogu formirati federalnu vlast bez SDP-a i DF-a. Niti SDP BiH i DF mogu iz vlasti jer kontroliraju dvije trećine, ne bošnjačkog, nego srpskog Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH.

S druge strane, SDP BiH i DF teoretski mogu predožiti formiranje manjinske federalne vlade, dakle vlade u kojoj ne bi sudjelovali SDA i HDZ, no ne postoji ni najmanja šansa da se HDZ BiH samostalno povuče u oporbu i prepusti vlast tzv. velikobošnjačkoj građanskoj opciji koja ima većinu u srpskom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naime, u Federaciji BiH, kao i na razini BiH, postoji klasični dvodomni sustav odlučivanja, s potpuno ravnopravnom ulogom tri konstitutivna naroda u Domu naroda.

Da bi se u Federaciji BiH formirala vlast potrebno je osigurati najmanje jednu trećinu izaslanika u bošnjačkom, srpskom i hrvatskom klubu Doma naroda.

Na razini Federacije, zahvaljujući nizu manipulacija, SDP BiH, Komšićev DF i Naša stranka, kontroliraju dvotrećinsku većinu u srpskom, te jednu trećinu u bošnjačkom klubu, dok HDZ BiH kontrolira dvotrećinsku većinu u hrvatskom klubu. To konkretno znači da će u konačnici u vlast na razini Federacije BiH morati ući HDZ BiH i SDA, te SDP, DF i Naša stranka, koji čine tzv. Bh blok.

HDZ naime kontrolira dvije trećine hrvatskog kluba u Domu naroda, SDA dvije trećine bošnjačkog a tzv. BH blok dvije trećine srpskog kluba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Da bi se u Federaciji BiH formirala vlast potrebno je osigurati najmanje jednu trećinu zastupnika u bošnjačkom, srpskom i hrvatskom klubu Doma naroda.

Stoga, HDZ BiH je siguran u budućoj vlasti na državnoj kao i na federalnoj razini. Problem je među bošnjačkim strankama i o njihovom budućem (ne)sporazumu ovisit će brzina i način formiranja vlasti na razini Federacije BiH.

 

M. Jurković