Istaknuta njemačka političarka i članica Upravnog vijeća Europske pučke stranke (EPP), Doris Pack, razočarana je najavama o mogućoj podjeli Kosova i odnosom Bruxellesa i određenih europskih država prema tom pitanju, što mnogi vide i kao stav službenog Berlina.

-Regija zapadnog Balkana nalazi se u vrlo opasnoj situaciji. Najave o mogućem dogovoru o podjeli Kosova, razmjeni stanovništva i teritorija sa Srbijom stvaraju veoma opasan presedan i prijete da nas vrate na devedesete godine prošlog stoljeća, upozorava Doris Pack u razgovoru za sarajevski "Dnevni avaz".

Iznenađena je činjenicom da takvo rješenje podržava dio europskih država te institucija Europske unije.

- Nikako ne razumijem da se Europska komisija ovome odlučno ne protivi. Svi znamo što će se dogoditi ako se ovaj model ostvari. Zato smatram da je izuzetno neodgovorno što takve reakcije iz Bruxellesa nema. Regijom se bavim od 1989. godine i znam što ovo znači. Ako dogovor o novim granicama na Balkanu bude realiziran, na meti će odmah biti Bosna i Hercegovina, vjerujem i Makedonija... I niko ne zna gdje bi ovo moglo stati, ali svi znaju kako bi se ovo realiziralo - upozorava Pack.

Vjeruje da "Milorad Dodik samo čeka priliku".

- On je vrlo zainteresiran da se takav dogovor ostvari, pa da krene u kampanju. A odmah za njim išli bi i drugi. Vjerujte mi! - naglašava Pack.

Također poručuje da svi oni koji se boje "velike Albanije" moraju biti protiv ovih ideja, jer one vode tome.

-Ne može se napraviti „velika Srbija", a da nemate i „veliku Albaniju". Interes svih u regiji, ali i EU, jeste da se ovaj dogovor ne bude realiziran - navodi Pack.

Vjeruje kako većina Kosovara, uključujući i premijera Ramusha Haradinaja nije za ovakvo rješenje.

- Mislim kako mi u EU moramo biti vrlo oprezni i ne uništiti sva postignuća koja smo ostvarili nakon sulude situacije na Balkanu devedesetih. Naravno da se treba riješiti pitanje Kosova i Srbije. No, ovo što sada vidimo uopće nije rješenje - kaže Pack.

Nada se da će administracije, s obje strane Atlantika, naći način i spriječiti ovakav scenarij.

- Ne treba biti samo diplomatičan. Kada nešto kažete, onda to treba biti jasno, da bi ljudi razumjeli. Diplomatska uvijanja samo odmažu. Zato ja govorimizravno. I svi me razumiju, a ja nemam nikakvih problema zbog toga. Tako trebaju raditi i europski dužnosnici. Žalim često što u njihovim istupima nema takvih poruka, a i snage iza njih - zaključuje Doris Pack u razgovoru za "Dnevni avaz".

Podsjetimo, SAD istodobno pojačavaju pritisak na premijera Kosova. Nakon odbijanja vize premijeru Kosova Ramushu Haradinaju koji je trebao nazočiti Molitvenom doručku u Washingtonu, SAD je nastavila pritisak na službenu Prištinu, brišući kosovske sudionike sa popisa serije sigurnosnih programa koji se, u organizaciji Marshall centra za strateške studije, održavaju u Garmisch-Partenkirchenu.

 

M.J.