Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić dao je u utorak iskaz u Državnome odvjetništvu vezano uz tvrdnje da je zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem, kao dio akcije hrvatske obavještajne agencije SOA-e, navodno vrbovao selefije da podmetnu oružje u džamije kako bi se BiH kompromitirala kao uporište brojnih ekstremista.

Krešić, nakon kraćeg zadržavanja u prostorijama Državnog odvjetništva BiH, nije davao nikakve izjave. Ranije je za medije ustvrdio kako optužbe koje je iznio portal Žurnal, a dio potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predstavljaju nebuloze te je zatražio provođenje istrage o ovome slučaju.

-Radi se o konstrukcijama kombiniranih paraobavještajnih sustava, ali bojim se da su u ovome institucionalno sudjelovale neke službene agencije. Dovoditi mene u bilo kakvu konstrukcijsku priču doživio sam izravnim udarom na svoj integritet i poziciju koju obnašam - rekao je ranije Krešić.  

Portal Žurnal je u utorak objavio svjedočenje selefije, kojega su predstavili kao H. Č. i navodnog suradnika SOA-e, kojemu je bilo nuđeno da prenese naoružanje u BiH. On je navodno sa službenikom SOA-e razgovarao u Krapini.

Njemu je posve prikriven identitet, a ovaj navodni selefija uopće nije spominjao zamjenika ministra Krešića, konzula Bandića ili novinara Đakovića.

Hrvatski mediji u BiH objavili su posljednjih dana fotografije na kojima zajedno sjede novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je u javnosti plasirao informaciju o navodnom podmetanju oružja selefijama od hrvatske SOA-e, u društvu s ministrom Draganom Mektićem, koji je potvrdio da postoje takve optužbe, a za istim stolom je i šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić Osmica.

Osman Mehmedagić Osmica je za vrijeme rata bio tjelohranitelj bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Alije Izetbegovića, a danas ga se smatra jako bliskim njegovom sinu i predsjedniku najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću. Upravo su tvrdnje o navodnom djelovanju SOA-e razotkrili djelatnici  OSA-a, u javnost plasirao novinar Avdić, a sve izjavama potkrijepio ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Podsjetimo, Dragan Mektić je već dao iskaz u državnom odvjetništvu BiH. Mediji u BiH najavljuju da bi trebao biti ispitan i generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, koji navodno za to čeka suglasnost ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Inače, novinar Žurnala Avdo Avdić ovih je dana svojevrsna zvijezda u sarajevskim medijima.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako će dužnosnici ove stranke u državnom Vijeću ministara zatražiti istragu o paraobavještajnim djelovanjem unutar BiH s ciljem diskreditiranja skupa o ustavnim promjenama u Neumu na kojemu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Navodnu aferu s vrbovanjem selefija od hrvatske obavještajne agencije SOA-e nazvao je zloporabom institucija sigurnosti te objavljivanjem konstrukcija bez ikakva utemeljenja.

 

M.J.