Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović sastali su se danas u Sarajevu kako bi pokušali dogovoriti formiranje državne vlasti

Pregovori čelnika traju još od prošlogodišnjih listopadskih općih izbora kada su im glasači dali povjerenje, ali novi saziv Vijeća ministara još uvijek nije imenovan i ono što je jedino poznato je da će za predsjedavajućeg biti predložen Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Na posljednjem sastanku izaslanstava SDA i SNSD-a predloženo je i formiranje dva nova ministarstva na razini BiH i to jedno koje bi bilo nadležno za poljoprivredu i drugo za europske integracije, ali iz SNSD-a kažu da to nije u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom zbog čega takvu ideju i ne podržavaju.

Milorad Dodik je ranije kazao da predstavnicima iz Republike Srpske pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na ovom sastanku s čelnicima SDA i HDZ-a za kojeg je kazao da će biti “završni” razgovori.

Izetbegović s druge strane smatra da SNSD-u uz predsjedavajućeg pripadaju još dva, a ne tri ministarstva, a oprečni stavovi postoje i kada je u pitanju raspodjela resora između ova tri politička partnera.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović, s ciljem veće zastupljenosti Bošnjaka, pod krinkom građanskog, želi u pregovore uvući i DF kao četvrtu opciju. Međutim, čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH čvrsto zagovaraju stav kako je Izetbegovićeva osobna stvar koga će, i hoće li uopće bilo koga, od bošnjačkih stranaka uzeti u pripadajuću kvotu.

Ranija neslaganja bila su i zbog usvajanje Prvog godišnjeg nacionalnog plana, što je kao uvjet postavljeno za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali predstavnici iz RS-a i dalje ostaju kod stavova koji se tiču vojne neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr Drgan Čović kazao je ranije kako će prioriteti hrvatske strane biti vanjski poslovi, financije i sigurnost.

 

M.M.