Zdravko Mamić u utorak se sam javio na sarajevski sud, nakon što je dobio poziv Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja mu je poziv uručila na temelju potjernica iz Hrvatske i obavijesti Interpola da se nalazi na međunarodnoj tjeralici. Nakon izlaska iz sarajevskog suda izjavio je da mu se "hrvatski režim navalio na leđa", te da ga se želi "eliminirati iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske"

- Evo vidite da sam najnormalnije došao. Dobio sam poziv i došao sam. Sad ćemo vidjeti što će biti - rekao je Mamić prije nego je ušao na sud.

Nije se dugo zadržao na ročištu. Nakon napuštanja zgrade Suda razgovarao je s novinarima.

- U tim optužnicama ne možete pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez ni za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim. Hrvatski režim mi se navalio na leđa, želi me se eliminirati iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske. Bosna i Hercegovina je moja nada, hvala što me tretiraju kao čovjeka, suprotno onome u domovini - rekao je nakon ročišta Zdravko Mamić.

Dodao je kako je jučer imao namjeru izaći s podacima koji bi uzdrmali Hrvatsku, ali je od toga odustao na prijedlog odvjetnika.

- Jučer sam htio izaći s podacima koji bi uzdrmali Hrvatsku. Ali moj odvjetnik me upozorio da bih time naštetio i sebi. Moj cilj je da suđenje ne bude u Osijeku, koji su hrvatske službe ucijenile - dodao je Mamić nakon ročišta u Sarajevu.

Nakon saslušanja slijedi sudski postupak u kojem će odlučivati o njegovom izručenju.

Miljević: Mamić neće biti izručen

Zdravko Rajić, odvjetnik koji zastupa Zdravka Mamića u BiH, rekao je kako optužnica ima preko 700 stranica i kako je moraju detaljno proučiti.

Mamićev odvjetnik u Hrvatskoj Veljko Miljević u ponedjeljak je rekao kako je uvjeren da Mamić neće biti izručen iz BiH.

- Neće biti izručen Hrvatskoj, pogotovo ne na ovakav način- rekao je Miljević novinarima ispred zagrebačog Županijskog suda.

Bošnjaković: Zahtjev za Mamićevim izručenjem potpisati u što hitnijem roku. 

Ministar pravosuđa RH Davor Bošnjaković rekao je da će zahtjev za Mamićevim izručenjem potpisati u što hitnijem roku. 

-Mi trebamo prekontrolirati je li spis cjelovit, potpun. Nakon što ocijenimo da jest tek tada možemo podnijeti zahtjev za izručenje, kazao je Bošnjaković na okruglom stolu "Nasilje u obitelji - svakodnevni izazovi u praksi" koji se održava u Policijskoj akademiji.

Pojasnio je da nakon što potpiše zahtjev, a što će učinti "ove dane" čim utvrdi je li u sudskom spisu sva potrebna dokumentacija, zahtjev za izručenje poslati Ministarstvu pravde BiH, koje ga prosljeđuje nadležnim sudovima.

-Nakon toga sudovi u BiH odlučuju jesu li formalni uvjeti za izručenje ispunjeni i nakon toga ministar pravde BiH donosi odluku o izručenju ili neizručenju, kazao je Bošnjaković.

Konačnu odluku o izručenju donosi ministar prava BiH Josip Grubeša, s kojim se Bošnjaković susreo prije određenog vremena.

 

M.J.