Komentirajući skandaloznu izjavu bošnjačkog glumca Emira Hadžihafizbegovića, koji je u emisiji “Nedjeljom u 2” Hrvatske televizije nabrojao pet Hrvata prihvatljivih Bošnjacima, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije i dopredsjednik HDZ-a BiH, Zdenko Ćosić, kazao je kako vjeruje da je Hitler imao više prihvatljivih Židova.

Ćosić, u izjavi za Hrvatski medijski servis, kaže kako Hadžihafizbegović, ipak, nije tako dobar glumac da bi publici podvalio svoj oblik fašizma kao ispravan i društveno prihvatljiv.

-Taj heroj “nadnacije” pokušava nas uvjeriti da sve mora biti podređeno kultu države. Naravno, u ovom slučaju država je on i njegova nadnacija - istaknuo je Ćosić.

Za dopredsjednika HDZ-a BiH ta izjava zvuči nevjerojatno.

-Zvuči nevjerojatno kad Emir kaže da poznaje pet Hrvata i nabraja ih imenom i prezimenom koji su njegovu bošnjačkom narodu prihvatljivi. A ja vjerujem da je Hitler imao više prihvatljivih Židova, kazao je Ćosić, te dodao kako Hadžifafizbegoviću to još nije dovoljno nego poziva HDZ da nabroji pet, toj stranci, prihvatljivih Bošnjaka.

Hadžihafizbegovićev istup ocijenio je "pokušajem fašističkog sudovanja o prihvatljivim pojedincima iz loših naroda".

-S najvećom odioznošću odbacujemo svaki pokušaj fašističkog sudovanja o prihvatljivim pojedincima iz loših naroda. Hoće li jednom biti jasno tim nacionalističkim glavama- svaki građanin, pa tako i svaki Bošnjak nama je prihvatljiv kao hrvatski predstavnik ako ga taj narod izabere za svog predstavnika ili drugim riječima- ni jedan Hrvat nije nam prihvatljiv ako će ga izabrati Emir i njegov nadnarod. I to treba biti jasno, poručio je Ćosić, te dodao kako su Hadžihafizbegovićeve teorije samo “jedan prepoznatljiv za Bosnu i Hercegovinu, i za svako društvo, opasan oblik neonacizma”.

Podsjetimo, bošnjački glumac Emir Hadžihafizbegović, gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2” Hrvatske televizije, nabrojao je pet Hrvata prihvatljivih Bošnjacima.

-Mišljenja sam da bi Bošnjaci sutra glasali za Dianu Zeleniku, Martina Raguža, Krešu Zubaka, fra Ivana Šarčevića ili Franju Topića da budu predsjednici BiH narednih deset godina.Topić da se sutra kandidira za gradonačelnika Sarajeva sve bi pomeo. Bošnjaci nemaju problema da ih vode čestiti ljudi. Ali imaju problema s Čovićem koji je s Dodikom stao na stranu demontiranja BiH društva, kazao je Emir Hadžihafizbegović pokušavajući opravdati to što su Bošnjaci majorizirali Hrvate izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

M.J.