Nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a, Dragan Čović je izjavio kako SDA kontrolira obavještajni sektor u BiH te je naglasio kako taj sektor u BiH danas nije pod kontrolom države.

-U BiH ne samo da nemamo funkcionalnu pravnu državu nego postoji razvijen parasustav, posebno u obavještajnom sektoru, rekao je danas predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović.

Upozorio je da se obavještajni sustav u BiH mora staviti pod kontrolu države.

-Jedan narod, jedna stranka, jedna politika ili čak nekoliko pojedinaca iz jedne stranke kontrolira obavještajni sektor. Tu mislim na SDA. Obavještajni sektor nije ni pod čijim nadzorom i on se mora staviti pod kontrolu Parlamenta BiH, rekao je Čović.

Ova izjava Čovića došla je nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio podatke o tomu kako Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškuje najmanje deset medijskih redakcija u BiH te pokušava utjecati na rad novinara.

-Pa ne možemo nagađati jeste li vi novinari sada prisluškivani. Te informacije je iznio trenutno prvi čovjek države i mi sad o tomu kao šutimo. Bilo je bezbroj takvih aktivnosti u zadnje vrijeme. Tu se stalno  događa, puštaju se nekakve informacije za potrebe aktualnog trenutka. Mi se moramo pozabaviti postojanjem paraobavještajnog sustava koji je izražen u BiH, izjavio je Čović.

Osvrnuo se i na proces uspostave vlasti na državnoj razini kazavši kako se Vijeće ministara treba žurno formirati.

-Posljedice neuspostave vlasti na razini države su ogromne. Mi danas možemo samo pozvati na usvajanja proračuna na razini BiH. Taj dokument je već sedam mjeseci u Predsjedništvu BiH i red bi bio da Predsjedništvo taj proračun pusti u Zastupnički dom Parlamenta BiH da se usvoji, bez obzira funkcionira li vlast ili ne. Sad se prave nekakve zaobilaznice. Aktualna odluka o privremenom financiranju istječe ovoga vikenda i mi za drugi dio godine nemamo nikakav državni proračun niti odluke o privremenom financiranju. Servis vanjskog duga ide po automatizmu, ali sve drugo treba odgovarajuću odluku, naglasio je.

Podsjetio je i kako se svakodnevno odvijaju međustranački razgovori na temu uspostave vlasti.

-Kao produkt tih naših razgovora ja sam nedavno bio najavio formiranje Vijeća ministara kroz sedam dana. No, onda smo odmah imali neke nove krize. To je sve pogrešno. Žurno se treba uspostaviti Vijeće ministara, naglasio je Čović.

Istaknuo je i kako je Predsjedništvo HNS-a BiH razgovaralo o ključnim točkama rada HNS-a.

-Tako smo se dotaknuli sigurnosnih problema, funkcioniranja vlasti, funkcioniranja Glavnog vijeća, gospodarstva. Tijekom srpnja ćemo imati zajedničku sjednicu Glavnog vijeća i Predsjedništva HNS-a na kojoj ćemo otvoriti temu kuda ide BiH i temu pozicije hrvatskog naroda u BiH i to u svjetlu (ne)funkcioniranja vlasti, sigurnosnim problemima. Posebno smo razgovarali o migrantskoj krizi i nesposobnostima države da to zaustavimo. Isto tako, dotaknuli smo se i problema u sigurnosnom sektoru, policijskoj administraciji, potvrdili smo svoje ranije stavove o stvaranju rezervnih sastava policije. K tomu, vidjeli smo da imamo problema i s terorizmom jer ljudi iz BiH su dijelom kojekakvih procesa u svijetu. Zajedno ćemo djelovati i dalje kao i do sada. Jedino tako možemo biti stabilan politički partner, zaključio je Čović.

 

M.J.