Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH, danas je u pauzi zajedničke sjednice Glavnog vijeća i Predsjedništva HNS-a govorio o stanju s mostarskim Aluminijem te najavio istragu o svemu što se posljednjih godina događalo u toj tvrtki.

- Mi smo se dogovorili da, također, unutar "Aluminija", djelujemo kroz sustav Sindikata koji zastupa radnike, jer je cilj, prije svega, zaštititi 900 uposlenika "Aluminija", Upravu, Nadzorni odbor i nas nekoliko iz politike koji mogu pomoći. Činjenica je da je šteta napravljena, da je šteta nesaglediva, a sagledat ćemo kada provjerimo što se sve radilo u "Aluminiju" posljednjih 20 godina i to je suština svega. 

Do tada i recimo jutrošnji razgovori, kao i ono što sam razgovarao preko vikenda s njihovom upravom i predstavnicima je osnovno opredjeljenje da "Aluminij" ima svoju budućnost, ako mi znamo tu budućnost prepoznati kroz jednu klasičnu menadžersku, upravljačku ulogu i tome se trebamo posvetiti do kraja u narednih sedam do 10 dana, kako bi odgovorili na ova socijalna pitanja, kako bi se, ponaosob, svaka osoba zaštitila, ali paralelno s tim da se pokrene proces u ove tri tehnologije koje oni imaju, ljevaonica, anode, elektroliza. 

Uvjeren sam, ako ste mene osobno pitali za stav, ako će se na taj način raditi, onda vjerujem da postoji budućnost za nešto što je bilo strateško opredjeljenje kad je u pitanju aluminijska industrija u BiH - kazao je Čović, prenosi sarajevski Avaz.

Pojasnio je da je teško bilo doći među radnike "Aluminija".

- Ne postoji nikakva osobna, moralna i kakva god hoćete moja odgovornost . Drago mi je to su prokomentirali oni koji su trebali prokomentirati. Nikada nekakav Dragan nije nekog nazvao, zvali su Dragana. Morat će netko odgovarati za ovo što je radio u "Aluminiju". Ta kuća na drugačijim osnovama ima drugačiju budućnost - rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Dodao je da na njegovu odgovornost aludiraju oni koji su isisavali milijune, zaštititi svoju poziciju, te poručio kako će sve  izaći na vidjelo - tko god da je u pitanju.

- Vjerujem da ćemo u narednih sedam-osam dana imati sliku što se može uraditi. Ono što je problem, problem je što smo mi loše iskomunicirali. Oni koji pokušavaju, koji su isisavali milijune, zaštititi svoju poziciju, sve će izaći na vidjelo, tko god da je u pitanju. Dragan nikad nikog nije zaposlio u "Aluminiju". Idemo sada sanirati štetu koja je ogromna. Vjerujem da ćemo vrlo brzo poslati poruku da se to da urediti na zdravim ekonomskim osnovama - zaključio je Čović.

 

M.J.