Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, iznio je zanimljivu tezu o "nadiranju Rusa u BiH", pri tome pojasnivši da su ''vrlo agresivni, probitačni ekonomski, obavještajno, politički... nitko im se ne suprotstavlja''. 

-Koliko znam, preko tog 'Prvog plinarskog drušva', a riječ je o ruskoj kompaniji, pokušava se za jeftine pare ući u zdrav dio Aluminija i nastaviti poslovanje onako kako to oni žele, ali u paru s Lukom Ploče, jer je riječ o vezanoj političko-ekonomskoj trgovini, rekao je Željko Komšić za Federalnu TV. 

Podsjetio je kako je njegova stranka, Demokratska fronta, 2015. godine izašla iz tadašnje Vlade Federacije BiH upravo zbog Aluminija, odnosno ''zbog načina kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zamislio da se treba upravljati javnim poduzećima u Federaciji BiH''. 

-SDA je Čovića podržala u takvom načinu upravljanja kompanijom.Bilo bi ružno da sad ja zloupotrebljavam tu situaciju i kažem 'Jesmo vam rekli, rekao je Komšić.

Bez obzira što se početak malverzacija u Aluminiju veže za razdoblje kada su Aluminijem upravljali kadrovi iz Demokratske fronte, Komšić u svemu vidi odgovornost SDA i HDZ-a BiH.

-SDA ga je (Čovića) podržala u smjeni uprave i Nadzornog odbora. Šteta je postignuta. Ima nade da se u postupku stečaja dođe do tog koji su dijelovi firme održivi, rekao je. 

 

M.J.