Financijska policija FBiH ušla je jutros u mostarski Aluminij kako bi izvršila uvid u ovog nekadašnjeg bh. gospodarskog giganta, kontrolu svih novčanih tijekova, ugovora i računa, s posebnim osvrtom na sve priljeve i odlijeve novčanih sredstava do 10. srpnja 2019. godine, kada je ugašena proizvodnja.

Sudeći prema pisanju medija, još krajem 2014. godine Tužiteljstvu HNŽ-a upućeno je nekoliko izvještaja financijske policije zbog osnovane sumnje u kaznena djela izvlačenja novca iz kombinata, no dosad nitko na to nije reagirao.

U ladicama Tužiteljstva HNŽ-a već pet godina nalazi se devet izvješća o postojanju osnovane sumnje o počinjenju kaznenih djela u poduzeću Aluminij d.d. za veći broj osoba. Ovu informaciiju potvrdili su u federalnoj financijskoj policiji.

"Financijska policija je temeljem utvrđenih i prikupljenih dokaza koji se odnose na poslovanje gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar Županijskom tužiteljstvu HNŽ podnijela 9 (devet) Izvješća o postojanju osnovane sumnje o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima kojim su tretirane utvrđene nezakonitosti 48 lica s prijedlogom da se identificirana imovinska korist koja je stečena počinjenjem kaznenih djela u daljnjem postupku oduzme", istaknuli su iz Tužiteljstva HNŽ-a.

Nepovoljni ugovori s dobavljačima sirovina za preradu, enormni ugovori za menadžment i preprodaja struje…samo su neki od navoda koji se spominju u posljednjim prijavama malih dioničara.

Tužiteljstvo HNŽ-a ranije je naložilo da se tim nadzorom obuhvati cjelokupno razdoblje od posljednje kontrole Financijske policije pa do dana obavljanja nadzora, kao i da na tim poslovima angažira dovoljan broj ovlaštenih službenih osoba Financijske policije.

Također, naloženo je da se nadzorom posebno utvrde i provjere poslovi oko nabave električne energije kao energenta te nabave svih ostalih sirovina i materijala neophodnih za proces proizvodnje.

Nadalje, naloženo je da se izvrše provjere i napravi analiza prodaje proizvoda iz proizvodnog procesa i da se posebno analiziraju poslovni odnosi s “velikim” dobavljačima i povezanim društvima, kao i to da se pribavi i analizira sva poslovna dokumentacija koja može upućivati na drugo eventualno nezakonito postupanje i činjenje kaznenih djela i otkrivanja počinitelja.

Usporedno s tom aktivnošću, Tužiteljstvo je saslušalo određeni broj svjedoka i osumnjičenih u predmetima koji su ranije formirani, kao i po prijavi Udruge malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, pa su u tom smislu i upućeni pozivi svim dosadašnjim direktorima društva koji do sada nisu saslušavani u Tužiteljstvu, i to: Ivi Bradvici, Željku Kordiću, Nikici Ljubiću, Ružici Udovičić, Mariju Gadžiću i Draženu Pandži, te predsjednicima nadzornih odbora.

M.J.