Predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, pozdravio je početak formiranja vlasti na razini BiH.

- Prebitno je u ovome trenutku odgovorno pristupiti uspostavi vlasti izbornih pobjednika konstitutivih naroda u BiH, sukladno zakonima i Ustavu, u dogovorenom roku od 30 dana, kazao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora komentirajući postignuti dogovor vezan za formiranje Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine i potpisana Načela o formiranju vlasti.

Kompromis oko ključnih političkih pitanja, ide u prilog poštivanju pravne države domovine tri konstitutivna i jednakopravna naroda. Potpisanim načelima urađeni su prvi koraci ka unutarnjoj stabilizaciji kao preduvjetu za prosperitet i razvoj, te stabilnom napretku ka članstvu u Europskoj uniji, naglasio je Cvitanović.

Pozvao na dosljedno poštivanje potpisanog sporazuma, te pohvalio ulogu veleposlanika Wigemarka, kao izaslanika Europske unije u Bosni i Hercegovini na iskazanim naporima prilikom približavanja stavova političkih lidera.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je istaknuo kako se njegova stranka zalaže za izmjenu Izbornoga zakona u skladu s presudom Ustavnoga suda BiH. U tome duhu pozdravlja što se i kroz potpisana Načela pozvalo na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji.

- Ostat ćemo ustrajni zastupati svoje stavove, a posebno u procesu Ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, naglasio je Cvitanović.

 

M.J.