Na spomen području „Groblje mira“ na Bilima, platou između Mostara i Širokog Brijega, održano je u subotu obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, te su pokopani pronađeni ostatci neidentificiranih žrtava ratnih i poratnih djelovanja Drugoga svjetskoga rata i poraća.

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora, započelo je svetom misom zadušnicom koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, koji se u svojoj propovijedi istaknuo kako je zadatak svako da iskaže dužno poštovanje prema žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima.

Kardinal Puljić je na samom početku sv. mise istaknuo da trebamo imati dužno poštovanje prema svim žrtvama koje su ovdje pokopane. U propovijedi je snažno naglasio kako kao vjernici koji vjerujemo u život vječni trebamo moliti za duše onih koji se ovdje ukapaju.

-Dok za njih molimo, u sebi budimo svijest i odgovornost da znamo cijeniti njihovu žrtvu, cijeniti ono za što su položili svoje živote. Ako to ne znamo cijeniti, onda je ovo polaganje vijenaca i paljenje svijeća karikaturalno poštovanje. Koliko god je to čin za ove žrtve, još više je to čin za naše pamćenje, kazao je kardinal Puljić dodajući kako se danas prenosi samo ono što koristi i za što se manje žrtvuje.

-Nema prave ljubavi bez žrtve. Uporno ponavljam rečenicu: Ono što se voli, za to se umire, a za što se umire, to ne odumire. Stresem se kada čujem kako neki opravdavaju neke zločine. Zločin se zločinom nikada ne opravdava, istaknuo je kardinal Puljić.

-Koliko nas treba nestati da bi se istini pogledalo u oči«, upitao je kardinal Puljić nastavljajući kako nas prozivaju mediji, ali ne bilo kakvi, nego oni koji lažu, šire mržnju, brane zlo.

Svoju propovijed kardinal Vinko Puljić nastavio je upućujući snažne riječi o simbolici križa u našim životima, a što je posebice vidljivo na Groblju mira.

-Kakva je to demokracija u kojoj kada spomeneš križ i katoličku vjeru oni se odmah naježe, kao da je to nešto neprijateljsko za Europu, za ovu zemlju? Svaki narod ima svoje simbole, istaknuo je kardinal Puljić ističući kako se pod tim simbolima živjelo i ginulo.

-Za nas katolike križ je simbol života. Križ je mjesto s kojega je Krist zavladao i opraštao. I mi se učimo opraštati. Križ je spomen poštovanja prema ovim žrtvama, dodao je kardinal Puljić.

Obljetnici, koja iz godine u godinu privlači sve više vjernika, nazočili su predstavnici crkve u Hrvata, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sa izaslanstvom.

Nazočnima se, nakon svete mise i pokopa neidentificiranih žrtava obratio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji se u svome govoru zahvalio kardinalu Puljiću na dolasku i upućenim riječima ohrabrenja, ali i cijelom organizacijskom odboru koji iz godine u godinu predano radi na ovom spomen obilježju.

-Ovaj hram mira osmislili smo prije šest godina kako bi na poseban način skupili svoje misli oko svih onih koje ćemo pokušati u narednim godinama, prije svega evidentirati i na pristojan način pokopati, otrgnuti od zaborava i na tome graditi budućnost. Nema naše budućnosti ni sadašnjosti bez povijesti koju trebamo prepoznati kroz svoju tradiciju, kulturu, vjeru. Mi smo u jednoj obavezi, da bi mogli graditi sebe kao narod na prostorima Bosne i Hercegovine na jedan civilizacijski način napravimo otklon od onih, koji su samo zbog toga što su bili drugačiji, drugi i na drugačiji se način molili Bogu, drugačije predstavljali, drugačije razmišljali, zbog toga svirepo ubijeni. Zločini koje nikada ne smijemo zaboraviti trebaju postati način da i sa ovog proplanaka na Bilima šaljemo poruke, naglasio je Čović.

Osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH.

-I danas prema Hrvatima Bosne i Hercegovine imamo jedan jasan otklon u samoj Bosni i Hercegovini. Ustavno smo definirani kao jednakopravan, konstitutivan narod koji bi trebao imati svoje legitimne predstavnike, a u histeriji mnogih koji su to isto radili u povijesti, i danas isto u izričaju postoji želja da se iz ustava izbriše ono što je hrvatsko. To je nešto što mi na tragu ovakvih sjećanja ne smijemo nikada dozvoliti. To je zadatak Hrvatskog narodnog sabora i svih politika i crkvene i svjetovne vlasti da u zajedništvu Hrvata izborimo svoju jednakopravnost i konstitutivnost na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine i svoje legitimne predstavnike koji o tome mogu skrbiti, kazao je između ostalog predsjenik Čović te je pozvao da daljnji zajednički rad, kako bi svejedočili o povijesti ali i stvarali budućnost.

U programu komemoracije nazočnima se obratio dopredsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij fra Miljenko Stojić.

-Pred nama je 235 križeva, pred nama je 41 posmrtni ostatak pobijenih u raznim jamama, pred nama je Groblje mira kao znak naše kršćanske vjere. Groblje mira nas poziva da ne odlazimo, da ostajemo ovdje i izgrađujemo svoje živote, kazao je fra Miljenko.

 Dodao je kako će se u idućem razdoblju postavljati križevi za ubijene civile, i to najprije s područja Širokog Brijega.

- Naredne godine na ovom mjestu trebali bi biti i poimenični križevi s imenima preko 2200 poginulih s prostora općine Široki Brijeg, kazao je u prigodnom obraćanju fra Miljenko Stojić.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100.000 m2 polako uzdiže Groblje mira, spomen-prostor na sve pobijene katolike Hrvate iz Herceg Bosne, BiH. Ograđeno je, sazidana je i blagoslovljena crkvica posvećena Sv. Josipu, dovršena kosturnica, zasađena stabla, podignuti prvi križevi, asfaltirane staze.

 

M.J.