Jednomjesečni rok za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, na koji su se čelnici SDA, HDZ-a i SNSD-a obavezali potpisanim sporazumom, istječe danas. No, zbog trzavica u vezi s Godišnjim nacionalnim programom (ANP), koji je bošnjačka strana samoinicijativno nametnula kao uvjet, članovi Predsjedništva BiH nisu u predviđenom roku imenovali mandatara Zorana Tegeltiju (SNSD)

Čelnik SDA, Bakir Izetbegović, u izjavi za današnji „Dnevni avaz" navodi da, "što se tiče SDA, ne vide alternativu nastavku pregovora i traženju kompromisa".

- Ali, ne znam što planiraju Dodik i SNSD. Bilo je s njihove strane ultimatuma, blokada, prijetnji daljnjim zaoštravanjem, produbljivanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti. Nadam se da će se urazumiti i odustati od takvih scenarija. Ali, nije nemoguće, čak je i vjerovatno, da će prije ili kasnije isprobati dio plana kojim nam se prijeti. Trebamo biti spremni na sve - kaže Izetbegović.

Međunarodnu zajednicu pokušava motivirati protiv Milorada Dodika.

-Zemlje garanti Daytonskog sporazuma moraju konačno razbuditi i osmisliti reakciju na eventualni napad na Mirovni sporazum i stabilnost BiH i regije, istaknuo je čelnik SDA.

Na pitanje hoće li u narednim danima biti nastavljeni razgovori čelnika triju strana kako bi se ova situacija razriješila, Izetbegović kaže da, što se njega tiče, oni „mogu biti nastavljeni i danas."

- Neki vrlo utjecajni predstavnici međunarodne zajednice ovih dana intenzivno rade na tome, tvrdi Izetbegović.

Ne skriva kako njemu osobno i vrhu SDA više odgovaraju SDS i PDP, nego Dodikov SNSD, u čemu mnogi vide utjecaj Turske, Rusije ali  i Srbije.

- Već ga imamo. U Vijeću ministara dosta dobro funkcioniramo sa SDS-om i PDP-om. I tako ćemo nastaviti dok ne dođe do sazrijevanja u SNSD-u. Dodik je navikao da dominira, da se pred njim drugi povlače. S nama neće moći tako, mi smo korektni i dobronamjerni partneri, ali se nikada i ni pred kim nismo povukli. Nije nam to u političkom genu, ne umijemo to. Morat će se Dodik naučiti ponašanju. Prije svega poštovanju, poštovanju Ustava, zakona, partnera, susjeda - kazao je Izetbegović za sarajevski "Avaz".

 

M.J.