Predstavljajući zbornik radova sa znanstvenog skupa “Europski ustav za BiH”, doc. dr. sci. Dražen Barbarić, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, upozorio je kako se nad Hrvatima u BiH provodi strukturalno nasilje.

Barbarić je istaknuo da su Znanstvenim skupom “Europski ustav za BiH” i zbornikom otvorena pitanja koja najviše tište BiH kao državu, ali i podsjetio da jedna ozbiljna kampanja za diskreditiranjem konferencije pa tako i zbornika  dominantno dolazi iz Sarajeva.

-Ne treba bježati od toga da se nad Hrvatima kao nacijom provodi strukturalno nasilje. Hrvatski politički predstavnici ne odgovaraju balvanima i blokadama prometnica nego zbornicima radova i konferencijama. Zbornik nije skup žalopojki ni otrovnih strelica usmjeren prema onima koji šalju te strelice. Zbornik je zamišljen kao podloga izgradnji funkcionalnijeg društva. On je priručnik za nastavak borbe za jedankopravan status Hrvata u BiH rekao je Barbarić.

Navodeći primjere dvostrukih standarda napomenuo je kako se Dnevnik FTV-a od 1. ožujka (obljetnica održavanja referenduma sa samostalnost BiH) bavi isključivo "građanštinom", te da se urednica istog zgražala nad činjenicom da nije provedena presuda Sejdić-FInci, dok nije ni spomenuta presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić koja govori o legitimnom predstavljanju.

Naglasio je kako je presuda Sejdić-Finci na neki način u disbalansu s kontekstom u kojem je BiH nastala te je predstavio izdvojena mišljenja sudaca koji su bili usmjereni k tome da implamentacija takve presude ide ka podrivanju ustavnih temelja BiH.

-Ljiljana Mijović naglašava da je sud zanemario kontekst u kojem je nastala BiH. -Ako se ta diskriminacija odnosi i na Dom naroda onda zašto se isto ne prenese na Dom naroda ili na Bundestrat, piše Mijović”, podsjetio je Barbarić.

Osvrnuo se i na pokušaje diskreditiranja belgijskog i kanadskog modela decentralizirane države, nazivajući ih fašističkim, u čemu prednjače političari i intelektualci iz reda bošnjačkog naroda.

-Veličanje četništva i pozivanje na legitimno predstavljanje ne mogu se nazivati nikako nego fašizmom – citirao je Barbarić predsjednika SDP-a Nermina Nikšića naglasivši da, ako su takvi belgijski, kanadski, i različiti modeli decentralizacije fašizam onda je vrijeme da krenemo s tim "fašizmom", zaključio je Barbarić.

 

M.J.