Potpredsjednica SNSD-a i predsjednica RS-a Željka Cvijanović izjavila je da je Godišnji nacionalni programu (ANP) politički trik Sarajeva koji se postavlja kao uvjet za formiranje vlasti u BiH.

-SDS i PDP koji su na vlasti na nivou BiH se deklarativno zalažu za vojnu neutralnost Republike Srpske, a, s druge strane, na nivou BiH su usvajani dokumenti koji prepoznaju to kretanje ka NATO. Na njima je da odgovore da li je ANP uvjet samo za SNSD ili se odnosi i na njih, izjavila je Cvijanović.

Dodala je da je političko Sarajevo izabralo dovoljno težak "uvjet" koji može dugo držati u blokadi proces formiranja vlasti na razini BiH.

-Ovdje se tražio krupan razlog da bi se sudarili s našim mišljenjem, što je bezobrazno i neproduktivno. To će se obiti o glavu onima koji uvjetuju umjesto da rade. Pitam ljude u BiH - je li to ta BiH, koja stoji i koja ne može da implementira izborne rezultate i u kojoj bi ste vi držali neko predavanje RS? Kako to može da opstane?, upitala je Cvijanović u intervjuu za RTRS.

Podsjetimo, godišnji nacionalni programu (ANP) je politički trik djela bošnjačkih i djela srpskih stranaka (SDS i PDP) kojim se iz vlasti pokušava izbaciti Dodikov SNSD te na mjesto mandatara dovesti aktualnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića.

-U ovom trenutku ne bismo davali bilo kakve prognoze i procjene (…) Ukoliko postoji advekvatna parlamentarna većina, zašto da ne. Ja ili neko drugi. Do toga treba doći i stvoriti parlamentarnu većinu (…) SDS neće stajati po strani i gledati šta se radi. Razgovaraćemo s drugim strankama i vidjeti do čega će doći, izjavio je Šarović koncem srpnja.

Analitičari vjeruju da su izjave ministra sigurnosti Dragana Mektića te migrantska kriza koja sve više zahvaća BiH, te usložnjava odnose s Hrvatskom dio istog scenarija.

Specijalni predstavnik državnog tajnika SAD-a Matthew Palmer kazao je nedavno da SAD želi da se jasno razumije da Godišnji nacionalni plan (ANP), koji je postao "kamen spoticanja" kada je u pitanju uspostava vlasti, ne znači članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) te da se sada ne odlučuje o tome.

 

M.M.