Šefik Džaferović, nekadašnji prvi "sigurnjak" Bošnjaka i to upravo u ratu i to upravo u Zenici, tadašnjem središtu islamske radikalizacije u BiH koristi opasnu zamjenu teza da bi prikrio etničko čišćenje Hrvata u Bugojnu u ljeto 1993. od strane ABiH, odnosno postrojbe „El Mudžahid" u njenom sastavu.

Reakcija je to Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat GV HNS-a na istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, koji je u subotu iznio teze o navodnim zločinima HVO-a u Bugojnu 1992.

-Za mučenja i zlostavljanja zatočenih pripadnika HVO-a u logorima u Bugojnu postoje brojna svjedočenja, ali se očito vrlo uspješno zataškava odgovornost Dževada Mlaće, Selme Cikotića i drugih visokih duznosnika Armije BiH kao i njihovo procesuiranje. Tada je odveden 21 zarobljeni pripadnik HVO-a, od toga tri su tijela pronađena, a za 18. se još traga. Džaferović traži opravdanje za etničko čišćenje Hrvata Bugojna, a uzrok vidi u navodnom zločinu HVO-a u bugojanskom selu Vrbanji 1992., podsjećaju iz HNS-a.

Također se pitaju zašto bošnjačka paraobavještajna služba (AID), u suradnji s Tužiteljstvom BiH, nisu nakon rata procesuirale navodni zločin HVO-u u Vrbanji.

-Pitamo se zašto onda bošnjačka paraobavještajna služba (AID) u suradnji s Tužiteljstvom BiH nisu nakon rata procesuirale navodni zločin HVO-u u Vrbanji nego tek u 2019. A znamo kako se žurilo s procesuiranjem svih zločina u kojima se optužuju Hrvati, dok hrvatske majke vise od dva i pola desetljeća ne znaju za svoje sinove, a nalodgodavci i izvršitelji iako ima svjedoka i zna se tko su nikada nisu procesuirani. Pravda u BiH nije ista za sve narode i građane, o čemu svjedoci upravo slučaj Bugojnu, stoji u priopćenju  Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat GV HNS-a

Ukazuju na činjenicu prema kojoj dosadašnja historiografska istraživanja ukazuju da je ABiH više pobila i protjerala Hrvata, nego HVO Bošnjaka.

-Džaferović optužuje HVO i Hrvate za UZP. Dosadašnja historiografska istraživanja ukazuju da je ABiH više pobila i protjerala Hrvata, nego HVO Bošnjaka. To i Džaferović sam zna temeljem popisa stanovništva iz 2013. i usporedbe s onim iz 1991. godine, stoji u priopćenju.

Pitaju se također jesu li Džaferovićeve optužbe na račun HVO-a ujedno i pokušaj zamjene teza, odnosno zataškavanja istrage o njegovoj ulozi i ulozi AID-a o pripremi pripadnika Al-Kaide na terorističke napade 11. rujna 2001..

-Nakon ovakvih lažnih optužbi, i udara postavlja se pitanje: Je li to Džaferovićev pokušaj zataškavanja istrage o njegovoj ulozi i ulozi AID-a o pripremi pripadnika Al-Kaide na terorističke napade 11. rujna 2001. na New York ili još gorih zločina diljem svijeta s obzirom da zna kome je sve potpisao i omogućio bh. državljanstvo. Džaferovićevo sotoniziranje pobijenih i protjeranih bugojanskih Hrvata od ABiH je u funkciji zataškavanja tih zločina i procesuiranja odgovornih iz ABiH ali i zataškavanju istrage zbog zločina zbog kojih je sam odgovoran, ističe se u priopćenju.

Podsjetili su i na slučaj Mirsada Kebe koji je ranije govorio o zločinima AID-a i ABiH nad Hrvatima i Srbima u BiH.

-Ako netko ne razumije u čemu se radi neka se prisjeti iskaza Mirsada Kebe o zločinima AID-a i ABiH nad Hrvatima i Srbima u ratu. Kebo je nestao s bošnjačke političke scene upravo iz tog razloga, kaže se u priopćenju.

Na koncu poručuju kako neće dopustiti da se povijest iskrivljuje na ovako opasan način.

-HVO i Hrvati su branili ovu zemlju i sada je brane za razliku od drugih koji je i ovakvim izjavama koje daje bošnjački član Predsjednistva BiH na najizravniji način ruše. Hrvatski branitelji dali su veliki žrtvu za svoju domovinu i neće dopusti da se povijest iskrivi na ovako opasan način, stoji u priopćenju  Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat GV HNS-a .

Džaferović: HVO bio u službi udruženog zločinačkog poduhvata

Podsjetio, boraveći u posjeti općini Bugojno, gdje je nazočio i Svečanoj akademiji održanoj povodom obilježavanja Dana bugojanskih jedinica Armije BiH i 25. godišnjice Kupreške operacije, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović optužio je HVO za zločine u Bugojnu, dok o protjerivanju bugojanskih Hrvata i zločinima Armije BiH nad civilnim pučanstvom i ratnim zarobljenicima , za kojima se i danas bezuspješno traga, nije progovorio niti riječi.

-Da ne postoji ništa jače od armije časnih ljudi, koji se bore za ispravan cilj, pokazala je i druga velika pobjeda Armije BiH u Bugojno. To je pobjeda nad vojnim snagama HVO-a, koje su bile u službi udruženog zločinačkog poduhvata. O prirodi tog agresorskog poduhvata, najbolje govori činjenica da je isti taj HVO, koji nigdje na teritoriju Bugojna nije mogao vojno da nadvlada Armiju RBiH, počinio masakr nad 45 nedužnih civila u Vrbanji. Nesposobnošću na bojnom bolju i nemilosrdnošću prema civilima, zločinačke formacije su pokazale svoje pravo lice koje je kasnije sveobuhvatno opisao i Haški tribunal u svojim presudama'', kazao je Džaferović.

 

M.J.