Mostar je ponovno, nakon presude Europskog suda za ljudska prava, koja je donesena nakon što je Irma Baralija zbog neodržavanja izbora u Mostaru dobila tužbu protiv BiH, u središtu zanimanja međunarodne zajednice u BiH, ali i domaćih političkih elita.

Iako se danima spekulira o novoj, diplomatskoj inicijativi predvođenoj američkom administracijom, koja bi trebala osigurati održavanje izbora u Mostaru sljedeće godine,u srijedu je Dnevnom Avazu  iz više izvora potvrđeno da će svojevrsna diplomatska ofanziva započeti sljedećeg tjedna.

Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, već je spremam prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što će političkim strankama biti ponuđeno u sljedećim danima.

Radi se o prijedlogu koji je naslonjen na već postignute kompromise, odnosno dva modela koja su u proteklim pregovorima u velikoj mjeri podržale sve stranke.

Ipak, prema riječima jednog od sugovornika Dnevnog avaza, postavlja se pitanje kako zaobići Parlament BiH, koji ne zasjeda i koji je od strane bošnjačkih stranaka blokiran isforsiranim pitanjem ANP-a.

Također, postavlja se pitanje hoće li u HDZ-u BiH nastavljati s uvjetovanjem pitanja Mostara ostalim aspiracijama prema izmjenama Izbornog zakona BiH. Iako je plan diplomata bio da se s prijedlogom rješenja za Mostar krene ranije, ovaj pregovarački proces prolongiran je za sljedeće dane radi ishoda sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH na najvišoj razini, koji će biti održan upravo u Mostaru.

Predstavnici devet političkih stranaka bili su usuglasili dva modela izbora gradskih vijećnika.

Prema prvom, s šest gradskih područja biralo bi se 26 vijećnika, a njih devet s kompenzacijske liste, a drugi se odnosio na to da se 22 vijećnika biraju s gradskih područja, a 13 s gradske liste. Konačan stav o tome nikada nije postignut.

Uređenje Mostara kao jedinstvenog grada, zbog brojnosti Hrvata, onemogućava SDA.

 

M.J.