Zapadnohercegovačka županija (ZHŽ) neradnim danom proglasila je 25. studenoga, a po riječima predsjednika županijske vlade i dopredsjednika HDZ-a BiH, Zdenka Ćosića, to nije zbog dana zasjedanja ZAVNOBiH-a, koji se u djelu BiH slavi kao Dan državnosti, već zbog blagdana svete Kate.

- Mi smo donijeli odluku o proglašenju neradnog dana u ZHŽ-u jer je taj dan blagdan svete Kate koji se obilježava u nekoliko mjesta u našoj županiji - kazao je Ćosić, navodeći kako po zakonu 25. 11. nije neradni dan, prenosi Fena.

Dodao je kako vlasti ZHŽ-a nisu planirale nikakav program kojim bi se obilježio Dan ZAVNOBIH-a, koji se u djelu BiH slavi kao Dan državnosti BiH.

- To je političko pitanje oko kojeg nema konsenzusa i u našoj županiji se taj dan neće obilježavati. Paradoksalno je da oni koji slave Dan državnosti sami negiraju temelje ZAVNOBiH-a - dodao je Ćosić.

Podsjetimo, BiH nema usvojen Zakon o blagdanima i praznicima.

25. studenog, dan zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, slavi se samo u djelu Federacije BiH gdje su Bošnjaci većinski narod, dok se samo u RS-u, 21. studenoga, slavi dan potpisivanja daytonskog Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

9. siječnja u RS-u se obilježava, Dan Republike Srpske, koji u Sarajevu smatraju neustavnim i nelegalnim, dok se u dijelovima Federacije BiH, gdje je hrvatski narod većinski, obilježava 1. ožujka, dan održavanja referenduma o neovisnosti BiH.

 

M.J.