Čelnik SDA Bakir Izetbegović ustvrdio je kako će HDZ sebi nanijeti ogromnu štetu, ukoliko nastavi uvijetovati formiranje federalne vlade izmjenama Izbornog zakona.

-HDZ se ponaša kao da je to uvijet i to će potrajati mjesec-dva. HDZ može sebi nanijeti orgomnu štetu ako počne diktirati, praviti neke ultimatume, da jedan zakon koji se odnosi na državnu razinu bude veza s federalnom razinom. Mislim da to ne bi trebali raditi i ja sam to izravno kazao gosp. Čoviću i on je takvu poruku dobio od nas sve trojice jučer. Tako da će na kraju ostati usamljen. Oni se još uvijek nadaju da će se to lako riješiti. Ja ne mislim da je to lako rješiva stvar. Da je bila lako rješiva riješili bi je u proteklih 14 godina, izjavio je Izetbegović za Hayat televiziju.

Ustvrdio je kako je za SDA građanski princip dominantan u odnosu na etnički.

-Kad imate jedan bolestan zub, a sve ostalo zdravo primjećujete samo taj jedan zub. HDZ i SDA se u 99 posto stvari slažu, kad su u pitanju euroatlanske integracije, ekonomija, reformske agende. Ali se ne slažemo u principu na kojem stoji ova zemlja; je li to građanski ili etnički princip. Oni bi preferirali etnički princip do kraja i time poništili potrebu postojanja multietničkih i građanskih stranaka do kraja. Mi to ne bi uradili. Za nas građanski princip treba biti dominantan u odnosu na etnički. Jedna kombinacija toga u kojem građanski preovladava, kazao je.

Bez obzira što Ustav definira tri konstitutivna naroda, Izetbegović tvrdi da postoje četiri.

-U ovoj državi postoje tri konstitutivna i četiri politička naroda. Imate dakle Bošnjake, Srbe i Hrvate i jedan čitav narod koji ne želi da se svrsta, koji želi ostati u multietničkim stranakama i SDA će braniti njihovu poziciju bez obzira, što nasše ljevičarske stranke često napadaju svrstavaju nas s drugima stranakama, mi ćemo braniti te stranke dok god one brane BiH, istaknuo je.

Osvrnuo se i na pitanje Mostara, ustvrdivši da njegova stranka neće više popuštati.

-Srušili su im grad, srušili su im most, imali su šest općina, uzeli su im to visoki predstavnici, imali su dogradonačelnika uzeli su im ga i dosta. SDA neće dalje pritiskivati da se degradira pozicija Bošnjaka u Mostaru. Sumnjam da su u stanju mostarski HDZ i SDA da se nađu zbog čitavog tog povjesnog naslijeđa, mentaliteta itd. Vjerojatno će se dogoditi da tu SIP, OHR, Ustavni sud nešto urade i poprave stvar, to riješe, rekao je lider SDA gostujući u emisiji “Vijesti u 7” Hayat televizije.

Podsjetimo, HDZ BiH i stranke HNS-a traže provedbu presude Ustavnog suda BiH koja nalaže izmjene Izbornog zakona kako bi se osiguralo da Hrvati biraju svoje predstavnike, svih 17, u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

M.J.