Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da ova stranka podržava pristup da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH, te da je došlo vrijeme da strani suci moraju otići iz te pravosudne institucije.

On je naglasio da u BiH postoji mnogo stvari koje je potrebno reformirati, a jedna od njih je kompletno područje pravosuđa i Ustavni sud.

“Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda. Da bi se to dogodilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam je potreban konsenzus”, izjavio je Čović za TV Herceg-Bosne.

Čović je naveo kako je potrebno shvatiti da BiH, ako želi biti dio europskih integracija, ne može biti dio protektorata.

Prema njegovom mišljenju, situacija nastala posljednjih dana oko Ustavnog suda BiH, biti će motiv da se pokrenu i druge reforme.

“Hrvatski narodni sabor i HDZ BiH stajati će iza pristupa da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH”, naveo je Čović.

Komentirajući optužbe da zajedno s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom ruši BiH, Čović je naveo da se pozivanjem na poštivanje Ustava BiH nikako ne može rušiti, ali kako ima mnogo onih koji žele da je BiH samo njihova zemlja.

“Taj njihov patriotizam i probosanska opredjeljenja su ništa drugo nego brutalno dijeljenje odnosa na način da se ona dezintegrira i ostane pod upravom nekih međunarodnih institucija kako bi se njima olakšalo da dođu do onoga što zovu građanskom zemljom, a tome bi mogli dodavati puno drugih stvari”, poručio je Čović.

Predsjednik HDZ-a je naglasio kako BiH može biti samo zajednica ustavno jednaka tri konstitutivna naroda, predstavljena kroz legitimne predstavnike.

 

M.J.