Granična policija BiH objavila je večeras kako je “dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Hrvatske (MGP Doljani – MGP Metković)”, prenio je N1.

”Povodom nedoumica građana, raznih spekulacija, kao i dezinformacija pojedinih medija te navoda Ministarstva vanjskih poslova BiH koje je demantiralo izjavu glasnogovornice Granične policije BiH Franke Vican o dopuštenom tranzitu državljana BiH preko Hrvatske do Neuma, obavještavamo javnost da je Granična policija BiH zaprimila informaciju od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 28.6.2020.godine, da je dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Hrvatske (MGP Doljani – MGP Metković)”, piše u priopćenju GP BiH.

Podsjetili su da je “odlukom Stožera civilne zaštite Hrvatske, od 25. lipnja 2020. godine, propisano da su državljani BiH koji odlaze u Hrvatsku dužni boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku”. No u GP BiH naglašavaju “da se mjera samoizolacije ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku tranzitiraju kroz BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju”.

Podsjetimo, zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, pozivajući se na pisanje sarajevskih medija, najavila je kako će već sutra, zbog informacije da je na graničnom prelazu Doljani putnicima iz Bosne i Hercegovine onemogućen tranzitni prelazak kroz Republiku Hrvatsku prema Neumu, predložiti recipročne mjere prema Hrvatskoj.

 

M.J.