Premijer Federacije Bosne i Hercegovine u tehničkom mandate, Fadil Novalić, pozitivan je na koronavirus, javljaju mediji u BiH.

Kako je potvrđeno, Novalić je na nedavnom Maršu mira povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici osjetio prve simptome, a danas je imao povećanu temperaturu, bol u mišićima i mučnine u stomaku mada se sada generalno osjeća dobro, piše Klix.

Nakon što je utvrđeno da je Fadil Novalić pozitivan na koronavirus, cijeli njegov ured mora ići u samoizolaciju.

S osobama koje ga čuvaju, a riječ je o pripadnicima Federalne uprave policije, radi se o više od 15 osoba s kojima je imao kontakte, piše Avaz.

Za sada se ne zna što će biti s ministrima iz Vlade Federacije i ima li itko od njih bilo kakve simptome.

Sudeći prema pisanju sarajevskih medija, Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić bili su 8. srpnja i u posjeti općini Tešanj gdje su se susreli s načelnikom Općine Suadom Huskićem i gospodarstvenicima.

Podsjetimo, premijer Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, osumnjičeni su za nabavku 100 respiratora iz Kine koji su se upravo trebali koristiti kod najtežih slučajeva zaraze koronavirusa.

 

M.J.