Čelnik HDZ-a, Dragan Čović, kazao je u razgovor za portal Klix kako njegov politički cilj navodno nije uspostava trećeg, hrvatskog entiteta (“Da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao”) nego ravnopravan položaj tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik HSS u BiH Mario Karamatić smatra da je Čović iznio svoj osobni stav koji nije podudaran ni sa stavom HDZ-a ni sa stavom HNS-a.

– Čović je u toj izjavi jasno naglasio kako govori u svoje osobno ime i u tom kontekstu ta je izjava njegov osobni stav. Deklaracija HNS a ostavlja prostor uspostavi trećeg entieta kroz uspostavu više administrativnih jedinica od kojih je najmanje jedna s hrvatskom većinom – kazao je Karamatić za Bild.ba.

Nije važno, dodaje Karamatić, “bi li to bio Treći, Četvrti ili Prvi entitet”, stvar je, kaže, “dogovora tri konstitutivna naroda” a što je i “stav HNS-a”.

Dodaje kako “drugi stav ne postoji i upravo taj stav je jedan od razloga zbog čega HSS aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog narodnog sabora”.

Karamatić je podsjetio i na jedan raniji HDZ-ov slogan.

– S druge strane, ako se dobro sjećam, izborni slogan za jedne izbore HDZ BiH je bio “Bez entiteta nema identiteta”, a barem koliko sam ja upoznat HDZ se kao stranka od toga nikada nije ogradio – dodao je prvi čovjek HSS BiH.

 

M.J.