Na lokalitetu Rostovo kod Bugojna počela je ekshumacija pod nadzorom Tužiteljstva BiH, javljaju mediji u BiH.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužitelja koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Proces ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima, trajat će iduća tri dana.

Na ovom lokalitetu traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, sa područja Bugojna, nestalih 1993. godine.

Ranije su na lokalitetu Rostovo, nađeni posmrtni ostaci žrtava, te se očekuje da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove obitelji tragaju 28 godina.

Na terenu se nalazi liječnici – patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici PS Bugojno, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove.

Predstavnici Tužiteljstva BiH sa partnerskim institucijama i agencijama uključenim u proces traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

>>

Podsjetimo, u ljeto 93. Armija BiH protjerala je iz Bugojna oko 15 000 Hrvata. Još ni danas nije poznata sudbina 20 zatočenika pripadnika HVO-a, među kojima je i vojno zapovjedništvo HVO-a Bugojno, uključujući i trojicu zapovjednika bojni. Oni su za ratnog sukoba zatočeni, pripadnici ABiH držali su ih jedno vrijeme u bugojanskom zatvoru, a poslije su odvedeni u nepoznato. U javnosti je to poznata skupina od "26 nestalih" bugojanskih Hrvata. Kasnije se ustanovilo da su četvorica mrtva, a da se Željko Miloš pojavio živ. Prema dostupnim iskazima, posljednji put su viđeni na Rostovu.

 

M.J.