HDZ BiH dostavio prijedlog izmjena Izbornog zakona koji okončava bošnjačku političku dominaciju nad Hrvatima. Očekivano, odmah su se oglasili Željko Komšić I Nermin Nikšić, nazivajući HDZ-ov prijedlog “brojanjem krvnih zrnaca”, “antidemokratskom praksom etničkog ekskluziviteta”, te “uvodom u nove podjele”…

“Očekivano, prijedlog je ilustracija snova HDZ-a. Njime se ne implementira presuda Sejdic Finci niti ostale presude Europskog suda za ljudska prava. Prijedlog je, opet očekivano, utemeljen na diskriminatorskom etničkom principu izbornih jedinica”, kaže Komšić, zanemarujući presudu Ustavnog suda BiH koja kaže da članovi Predsjedništva i Doma naroda moraju biti izraz volje konstitutivnih naroda.

Komšić kaže kako je “za izborno područje C, HDZ je namijenio ćoravu kutiju, gdje 400 tisuća glasača glasa tek formalno, a njihovi glasovi ne utječu na ishod, što je sumrak demokracije. Rješenje je u ukidanju etničkog prefiksa kako to sugeriraju i presude Europskog suda, a ne u dodatnoj etničkoj diskriminaciji”, izjavio je.

On kaže i kako je dojma da njima nije do rješenja i da ni sami nisu ozbiljni s ovim prijedlogom, jer imaju namjeru blokirati sljedeće izbore.

“Nisu se ni potrudili toliko da tehnički ažuriraju prijedlog”, zaključio je Komšić.

Čelnik SDP BiH Nermin Nikšić izjavio je, pak, kako je “HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona za tu stranku neprihvatljiv jer je, kako tvrde, suprotan presudama Europskog suda za ljudska prava i europskoj demokratskoj praksi pošto se opet svodi na, kako je rekao, ‘brojanje krvnih zrnca’, antidemokratsku praksu etničkog ekskluziviteta, a uz to uvodi nove podjele, odnosno ad hoc treći entitet”, smatra Nikšić.

Poručuje da podršku za ovaj prijedlog traže drugdje.

“U nama po ovom pitanju imaju jasne protivnike”, izjavio je Nikšić.

 

M.J.